Fictieboeken, Non-fictie boeken, Recensies

Rekenen voor je leven

Kinderboekenweek 2021 Thematitels Rekenen voor je leven
Nieuwezijds

‘Wat gaan we dan doen?’ fluisterde Pijke. ‘Luister,’ zei de meester. ‘Dit doen we: we laten de helft van het rekenboek weg. En de andere helft… de andere helft van het rekenen komt van jullie. Jullie stellen ieder een moeilijke rekenvraag. Eentje die wél met het leven te maken heeft. Eentje waar je echt nieuwsgierig naar bent. Het mogen grote of kleine vragen zijn, zolang de vraag maar belangrijk is voor jou. Elke week stelt iemand zo’n vraag. Op vrijdagmiddag. Jullie komen allemaal aan de beurt.’
– Uit: ‘Rekenen voor je leven

Groep zeven van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas sluit een contract met hun juf en meester: dit jaar gaan ze rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Iedereen één vraag. Elke week één vraag. Die nieuwe rekenlessen zullen alles veranderen.

Hoe win je spelletjes?
Is plassen onder de douche echt goed voor het milieu?
Zijn ijsjes overal en altijd even koud?
Hoe word je rijk?

Wat vind ik van dit boek?

Met ‘Rekenen voor je leven‘ heb je een geweldig boek in handen. Het boek heeft mij als leerkracht aan het denken gezet over het vormgeven van de rekenlessen die ik aan groep acht geef.

Rekenen voor je leven‘ is zowel een leesboek als een graphic novel en zowel verhalend als informatief. Het boek neemt je mee in tweeëntwintig weken rekenonderwijs van groep 7 van de Rover Hoepsika school. Elk hoofdstuk uit dit boek bestaat uit twee onderdelen: een verhalend stuk over het leven van één van de leerlingen waarin zij een rekenvraag gaan verzinnen. Daarna volgt er een informatief gedeelte waarin de rekenvraag wordt opgelost. Het informatieve gedeelte van elk hoofdstuk kun je herkennen aan de graphic novel-stijl: stripachtige pagina’s met veel kleur en weinig tekst. Een mooie toevoeging aan het boek zijn de pagina’s waarop je de rekenuitleg bij de onderwerpen uit ‘Rekenen voor je leven‘ nog eens terug kan lezen.

Dit boek is een aanrader voor leerkrachten om inspiratie uit te halen voor de rekenlessen, maar dit boek is zeker ook geschikt om kinderen die rekenen stom/moeilijk/saai vinden te laten zien en ervaren dat rekenen ook heel leuk kan zijn en je het in heel veel situaties nodig hebt.

Praktische informatie

Titel: Rekenen voor je leven
Auteur: Edward van de Vendel (schreef onder andere: Het Bamboemeisje)en Ionica Smeets
Illustrator: Floor de Goede
Uitgever: Nieuwezijds, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 18,95

Het boek ‘Rekenen voor je leven‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Nieuwezijds, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

2 gedachten over “Rekenen voor je leven”

Reacties zijn gesloten.