Leren lezen, Non-fictie boeken, Recensies

Een tijger in je bed

Thematitel Kinderboekenweek 2022 - Een tijger in je bed

Soms lees je:
de leeuw is de koning van de dieren.
Maar nee, dat is niet zo.
De tijger is de koning.
– Uit: ‘Een tijger in je bed

In dit boek lees je over tijgers.
Wat ze kunnen, wat ze doen, wat ze meemaken.

Of alles echt is gebeurd?

Is bloed rood?
Is de zon warm?
Is de zee diep?

Precies, alles in dit boek is waar.

Wat vind ik van dit boek?

Een tijger in je bed‘ is één van de titels binnen de ‘Tijgerlezen’-reeks die zich richt op de beginnende lezers. De teksten bestaan uit vrij korte zinnen en illustraties krijgen ook een mooie plek in deze boeken.

Auteur Bibi Dumon Tak staat bekend als auteur van non-fictie boeken en ook ‘Een tijger in je bed‘ is zo’n non-fictie boek. In dit boek leert de lezer alles over de tijgers, hoe ze eruit zien, wat ze eten, wat ze kunnen en wat de familieleden van de tijger zijn. Dit boek is in mijn ogen een mooie aanvulling in het aanbod boeken voor beginnende lezers, je ziet toch dat hier veelal verhalende boeken worden uitgegeven en vrij weinig informatieve boeken.

In het boek is er een prettige afwisseling tussen de illustraties en de teksten. De illustraties zijn door Ingrid en Dieter Schubert getekend en dit hebben zij met veel details gedaan.

Het moge duidelijk zijn, ‘Een tijger in je bed‘ is een aanrader!

‘Een tijger in je bed’ inzetten tijdens de Kinderboekenweek

Een tijger in je bed‘ is één van de thematitels tijdens de Kinderboekenweek 2022. Op deze pagina zie je alle boeken die bij de Kinderboekenweek van dit jaar aansluiten. Vanuit het CPNB is dit boek gekoppeld aan groep 3/4, maar naar mijn mening is dit boek ook goed te gebruiken als voorleesboek in de kleuterklassen.

Een tijger in je bed‘ kun je op meerdere manieren inzetten in de klas. Hieronder vind je een paar ideeën:

  • Voorafgaand aan het (voor)lezen van dit boek maak je samen met de klas een woordweb. Wat weten de leerlingen al over tijgers? Tijdens en na afloop van het lezen kun je dit woordweb samen met de leerlingen aanvullen. Zo kun je op een betekenisvolle wijze werken aan het uitbreiden van de woordenschat.
  • Wil je de kinderen meer ict-vaardigheden bijbrengen? Ga dan samen met ze op internet op zoek naar meer informatie over de eerste twee verhalen in dit boek. Deze verhalen zijn namelijk écht gebeurd.

Praktische informatie

Titel: Een tijger in je bed
Auteur: Bibi Dumon Tak
Illustrator: Ingrid & Dieter Schubert
Uitgever: Querido, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,99

Het boek ‘Een tijger in je bed‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.