Fictieboeken, Recensies

Botje

Bibi pakt de trui uit de doos en dan ziet ze dat er nog iets onder de trui ligt. Met open mond staart ze naar de inhoud van de doos. Er ligt een wit robotje in. Met grote, lieve ogen, gele gloeilampjes als staartjes op het hoofd en met een stemmetje dat zegt: ‘Hè, hè, dat duurde écht lang!’

IMG_2006

Botje vertelt het verhaal van Bibi en haar vader, eigenaar van het wolwinkeltje Bollewol. Bibi heeft meegedaan aan de voorleeswedstrijd en heeft deze gewonnen. Vlak na de uitreiking van de prijs ontvangt Bibi thuis en vreemd pakketje. In dit pakketje blijkt Botje te zitten. Botje is een meisjesrobot, dol op olijfolie en voorlezen, kampioen keiharde boeren laten en kan heel goed voetballen. Botje is door haar maker, Appie Eensteen, naar Bibi gestuurd om onder te duiken. Dit omdat een hele rijke Rus botje wil gaan kopen en Appie bang is dat de Rus Botje komt ontvoeren. De Rus komt een paar keer gevaarlijk dichtbij. Als dat maar goed gaat…

IMG_2007
Als je Botje ziet, kan je je goed voorstellen dat Janneke Schotveld ook een Botje wilt hebben.

Botje is geschreven door Janneke Schotveld en geïllustreerd door Annet Schaap. Op haar website vertelt Janneke Schotveld hoe zij op het idee is gekomen om Botje te schrijven. Steeds kwam Janneke in de krant artikelen tegen over robots. Bij het zoveelste stukje zat Botje ineens in haar hoofd en zag Botje meteen voor zich. Daarna kwam het verhaal vanzelf. Janneke is inmiddels veel van Botje gaan houden en zou haar zelf wel willen hebben.

Natuurlijk heb ik Botje ook zelf gelezen. Botje is een leuk en vlot geschreven boek. De taal in het boek leest heel prettig en het verhaal is mooi opgebouwd. Steeds ben je benieuwd hoe het verhaal verder gaat en of de rijke Rus Botje te pakken krijgt. Ik vond het erg moeilijk om het boek weg te leggen, uiteindelijk heb ik het boek in een middag gelezen.
Wat ik ook erg leuk vind aan het boek is dat er één eigenschap van Botje steeds weer terugkeert. Botje heeft 94 gigabite RAM-geheugen. Deze zin zegt Botje telkens wanneer iemand haar iets wil uitleggen of als Botje wilt aangeven dat zij heel slim is. Deze herhaling maakt het verhaal ook heel leuk en ik moest steeds wel lachen om dit stukje.

Ik kan mij goed voorstellen dat kinderen dit boek ook erg leuk vinden. Dit boek gaat op de stapel om volgend jaar voor te lezen aan mijn klas.

Wat nog leuk is om te vermelden, is dat Botje in 2016 de Pluim van de Senaat heeft gekregen voor boeken in de categorie 6 tot 9 jaar. De Pluim van de Senaat is de prijst die de Senaat van de Nederlandse Kinderjury uitreikt aan het boek dat zij het beste vinden.