
‘Peter verveelt zich. Hij heeft niet veel vriendjes. De meeste kindjes die hij kent, vindt Peter kinderachtig en eigenlijk ook een beetje dom. Ze kunnen nog niet eens lezen of rekenen. Voor Peter is dat een makkie.’
– Uit: ‘Ja, dat is Peter!‘
Peter is erg pienter en wil graag heel veel leren. Als hij aan de lagere school begint, is hij erg teleurgesteld: wat hij daar leert, kan hij allang! Hij verveelt zich in de klas en vindt hij geen aansluiting bij zijn leeftijdgenootjes. Gelukkig begrijpt oom Ron hem wel. Hij legt mama en papa uit waarom Peter ongelukkig is, en zij gaan met de juf praten. Daarna krijgt Peter op school echte uitdagingen en voelt hij zich veel beter.
Over de Pleister-serie
Dit boek is onderdeel van de serie pleisterboeken van Clavis. Deze reeks is gemaakt om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken met jonge kinderen. Hierbij kan je denken aan onderwerpen zoals rouwen, overgewicht, autisme, scheiding of zoals in dit boek: hoogbegaafdheid. Naast een verhaal, bevatten de pleisterboeken ook een informatief deel voor volwassenen. Dit bestaat meestal uit een interview met een expert en adviezen.
Wat vind ik van dit boek?
‘Ja, dat is Peter!‘ is écht een boek wat je gaat lezen met een specifiek doel. De schrijver belooft ons een boek waarmee je (hoog)begaafdheid bespreekbaar kunt maken met jonge kinderen. Naar mijn mening is ze daar zeker in geslaagd! Wat ik goed vind aan ‘Ja, dat is Peter!‘ is dat het verhaal herkenbare situaties schetst binnen de belevingswereld van jonge kinderen. Ook mag je als lezer even meekijken in het hoofd van Peter, waardoor je leest met welke redenen Peter keuzes maakt. De inzichten die je als lezer hiervan krijgt, zijn naar mijn mening heel waardevol. In het dagelijks leven lopen kinderen met (hoog)begaafdheid namelijk vaak tegen onbegrip aan van buitenstaanders. Dit boek kan je helpen om het brein van deze kinderen een beetje beter te begrijpen.
Ook wil ik zeker even stilstaan bij het informatieve deel van dit boek. Ná het verhaal volgt namelijk nog een informatief deel, geschikt voor kinderen én volwassenen. Je vindt hier bijvoorbeeld ‘Peters hoofdkantoor’. Een illustratie die laat zien hoe dingen werken in het hoofd van Peter. De lezer wordt uitgedaagd om te tekenen hoe zijn eigen ‘hoofdkantoor’ eruit ziet. Daarnaast is er een pagina die aandacht besteed aan de verschillende emoties van Peter die voorbijkomen in het verhaal. Ook hier hoort een interactieve opdracht bij voor het kind. Tot slot vind je in het boek een interview met een expert en adviezen voor de volwassene die het boek leest.
Ik zou ‘Ja, dat is Peter!‘ aanraden voor kinderen vanaf 4 jaar. Het boek is geschikt voor kinderen die zelf worstelen met (hoog)begaafdheid, maar zeker ook voor hun omgeving. Denk hierbij aan hun klasgenootjes of broertjes/zusjes. Bij dit boek is de begeleiding van een volwassene heel belangrijk. Deze persoon leest het boek voor en gaat vervolgens het gesprek aan met de kinderen.
Praktische informatie
Titel: Ja, dat is Peter!
Auteur: Ilona Lammertink
Illustrator: Isabelle Gilboux
Uitgever: Clavis, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 17,95
Het boek ‘Ja, dat is Peter!‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Clavis, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.
Deze recensie is geschreven door gastblogger Britt. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan naar deze pagina.