Prentenboeken, Recensies

Aaron Terhaar tekenaar

Aaron Terhaar tekenaar

Maar dan moet je leren lezen. Daar moet je beginnen.
O, Aaron heeft zin in letters en zinnen!
Maar de woorden zijn krabbels – wat hij ook doet
en zelfs als hij hulp krijgt lukt het niet goed.
– Uit: ‘Aaron Terhaar tekenaar

Aaron Terhaar vindt niets zo fijn als met z’n allen in de tuin zitten en naar een verhaal luisteren. Hij zit alle zomerdagen buiten te tekenen en droomt van de dag dat hij zelf een verhaal zal verzinnen.

Maar wanneer hij moet leren lezen, blijven de letters er steeds maar als krabbels uitzien. Het wordt al snel duidelijk dat lezen voor hem veel moeilijker is dan voor zijn klasgenoten. Wanneer juf Groenhart de klas vraagt om een verhaal te schrijven, lukt het Aaron niet om ook maar één woord op papier te krijgen. Nu weet hij zeker dat zijn droom om verhalen te kunnen vertellen nooit uit zal komen… totdat Aaron in een vlaag van inspiratie een andere, heel bijzondere manier bedenkt om een verhaal te vertellen.

Wat vind ik van dit boek?

Wauw! Wat is ‘Aaron Terhaar tekenaar‘ een boek met een ontzettend mooie boodschap en ik hoop dat het voor veel leerkrachten en ouders een boek gaat zijn dat vaak voorgelezen gaat worden!

Als leerkracht zijnde werd mij al snel duidelijk dat Aaron een jongetje is met dyslexie. De problemen waar hij tegenaan loopt worden goed beschreven. Dyslectische kinderen zullen in dit boek herkenning vinden en ontdekken dat zij niet de enige zijn die dyslectisch zijn, want 10 tot 20 procent van alle leerlingen op de basisschool heeft dyslexie. De boodschap die in dit boek verteld wordt, is de volgende:

Dyslexie is een onderdeel van wie je bent, maar bepaalt niet wie je bent. We hebben allemaal onze eigen superkrachten en worstelingen. Dat maakt elk van ons uniek, mooi, sterk en van belang voor de wereld.

Het verhaal in ‘Aaron Terhaar tekenaar‘ leest fijn en is op rijm geschreven. Het taalniveau ligt hoog en hoewel dit een prentenboek is, raad ik het juist aan om te gebruiken vanaf groep 3 of 4 en juist niet in de kleutergroepen. De tekst in het boek is gedrukt in het dyslexie lettertype. Dit lettertype is speciaal ontworpen voor mensen met dyslexie.

De illustraties in dit boek zijn zeker het benoemen waard. Het lijkt alsof Aaron de illustraties zelf getekend heeft, maar natuurlijk heeft de illustrator dit gedaan. De illustraties zijn kleurrijk en vertellen een geheel eigen verhaal. Bij de personen die getekend zijn, zijn emoties goed af te lezen. Bij de andere getekende elementen worden vooral vrolijke kleuren gebruikt, dit symboliseert de fantasie van Aaron.

Kortom, ‘Aaron Terhaar tekenaar‘ is een aanrader!

Praktische informatie

Titel: Aaron Terhaar tekenaar
Auteur: Andrea Beaty, vertaald door Edward van de Vendel (auteur/vertaler van onder andere: Rekenen voor je leven en Julius Zebra Hoe word ik een gladiator?)
Illustrator: David Roberts
Uitgever: Nieuwezijds, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 14,95

Het boek ‘Aaron Terhaar Tekenaar‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Nieuwezijds, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.