Prentenboeken, Recensies

De droomreis van neef Karel

(KBW 2019 – Kerntitel groep 1/2)

De droomreis van neef Karel

Karel ging op wereldreis.
Hij had er al vaak over verteld.
‘Hou er toch over op,’ zei Theo dan. ‘Je gaat toch nooit.’ Maar nu was Karel dus echt weg. Op reis over de hele wereld.
– uit: ‘De droomreis van neef Karel

In ‘De droomreis van neef Karel‘ gaat muis Karel zijn droomreis, een reis rond de wereld, maken. Terwijl zijn vrienden nadenken over waar Karel inmiddels zal zijn, klimt Karel weer naar de zolder en verstopte zich daar. Hij durft niet te vliegen en deed maar alsof hij op reis ging. Wel stuurt hij zijn vrienden brieven met de spannende avonturen die hij beleeft.

Bekijk het voorgelezen boek in onderstaande video:

De Droomreis Van Neef Karel from Jan Heuves on Vimeo.

Wat vind ik van dit boek?

De droomreis van neef Karel‘ is een prentenboek waar je ook als volwassene van kan genieten. Over het najagen van je dromen, je vrienden voorliegen en de grapjes die in het boek verwerkt zitten. Vooral om het einde heb ik hard moeten lachen, maar daar ga ik verder niet te veel over verklappen.

Wat erg leuk is, is dat er bij dit boek ook een app hoort. Via de app kan je het boek beluisteren en het verhaal met bewegend beeld en geluid beleven. Ook zit er een filmpje bij met de schrijvers van het boek en krijg je toegang tot de kleurplaat en een muizenmasker.

Kinderboekenweek 2019

De droomreis van neef Karel‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van dit prentenboek kun je een hoop verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten: 
 Karel gaat een droomreis maken. Ga met de leerlingen in gesprek aan de hand van de volgende vraag: ‘Als jij op droomreis zou gaan, waar zou jij dan heen willen reizen?’
– Karel schrijft een paar keer een brief aan zijn vrienden. Laat de leerlingen een brief aan Karel terugschrijven. Ook kunnen de leerlingen een tekening maken bij de brief van Karel.

Praktische informatie

Titel: De droomreis van neef Karel
Tekst en tekeningen: Rick de Haas, Nicolle van den Hurk en Els Vermeltfoort
Uitgeverij: Zwijsen
Prijs: € 12,50

Het boek ‘De droomreis van neef Karel‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Zwijsen. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

De droomreis van neef Karel‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.