Alles wat je moet weten over de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerend evenement met als doel het promoten van boeken en het bevorderen van het leesplezier van kinderen. Traditiegetrouw vindt deze Kinderboekenweek plaats in de eerste helft van oktober. Op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten over de Kinderboekenweek.

de Kinderboekenweek

Een stukje achtergrondinformatie

Sinds 1955 is de Kinderboekenweek een jaarlijks terugkerend evenement waarin het (Nederlandse) kinderboek gepromoot wordt. De Kinderboekenweek duurt tien dagen en tijdens deze dagen geven deelnemende boekwinkels het Kinderboekenweekgeschenk cadeau. Het Kinderboekenweekgeschenk is een uitgave van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). 

Kinderboekenweekgeschenk 

Elk jaar wordt er een schrijver geselecteerd die de grote eer heeft om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Dit geschenk wordt jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek door de (kinder)boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 12,50 aan kinderboeken. Daarnaast past dit geschenk altijd bij het thema van de Kinderboekenweek.

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Ook worden er altijd een auteur en illustrator gekozen om het Prentenboek van de Kinderboekenweek uit te brengen, het prentenboek is ook altijd binnen het thema van de Kinderboekenweek.. Het Prentenboek zal tijdens de Kinderboekenweek voor € 7,25 in de boekhandel te verkrijgen zijn. 

Thematitels Kinderboekenweek

Elk jaar wordt er door het CPNB een lijst samengesteld van twintig kinderboeken die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek. De boeken zijn ingedeeld op groepen van de basisschool. Hierbij is er een gelijkwaardige verdeling in boeken voor elke leeftijd, per twee leerjaren zijn er vijf boeken geselecteerd. Ook is er een verdeling tussen fictie en non-fictie (informatieve) boeken.

En verder…

  • Jaarlijks brengt Kinderen voor Kinderen een lied uit bij het thema van de Kinderboekenweek. Dit lied zal tevens de titelsong worden van het gelijknamige nieuwe album.

Wat is er over de Kinderboekenweek te vinden op jufbeau.com?

Sinds 2019 verschijnen er rondom de Kinderboekenweek verschillende berichten en recensies op mijn website.

  • Klik hier voor een overzicht van Kinderboekenweek 2019 met als thema ‘Reis mee!’
  • Klik hier voor een overzicht van Kinderboekenweek 2020 met als thema ‘En toen?’
  • Klik hier voor een overzicht van Kinderboekenweek 2021 met als thema ‘Worden wat je wil’
  • Klik hier voor een overzicht van Kinderboekenweek 2022 met als thema ‘Gi-ga-groen’