
Al met al is een seconde dus een vast deel van een dag. Een 86.400ste deel, om precies te zijn. Als je klok op één dag 86.400 seconden aftikt, loopt hij goed. Zijn er meer of minder seconden voorbijgetikt, dan loopt de klik verkeerd.
– Uit: ‘Dwars door tijd en ruimte‘
Tijdmachines bestaan niet. Dat weten we allemaal. Maar wat weinig mensen weten, is dat je tóch kunt tijdreizen. Dat ontdekte Albert Einstein zo’n honderd jaar geleden. Hij kwam erachter dat je naar de toekomst kunt reizen. Nou ja, een beetje dan.
In dit boek ga je op reis – dwars door tijd en ruimte – en ontdek je hoe de eerste klokken werkten en waarom we eigenlijk jaren, uren en seconden hebben, hoe Christiaan Huygens met zijn slingerklok de hele wereld veranderde en hoe Einstein alle ideeën over tijd en ruimte helemaal op hun kop gooide. En hoe je kunt tijdreizen!
Wat vind ik van dit boek?
Als je op zoek bent naar een leesboek voor iemand met een grote interesse in de wetenschap en die het liefst achter alles het ontstaan van de tijd weet. Dan kan je zoektocht hier stoppen en heb je met het boek ‘Dwars door tijd en ruimte‘ en juiste boek in handen. Dit boek heeft als ondertitel Reis mee op het schip van Galilei en in de trein van Einstein. Deze ondertitel is goed gekozen, want beide voertuigen komen in dit boek aan bod tijdens de reis door de tijd.
De omslag van het boek trekt direct de aandacht van de lezer. Alle illustraties maken je nieuwsgierig naar de tekst en persoonlijk was ik bij een aantal illustraties benieuwd wat deze met ’tijd’ te maken zouden hebben. Ook de illustraties in het boek trekken de aandacht van de lezer. Wat erg prettig is, is dat alle illustraties zijn afgezet op een witte achtergrond. Hierdoor oogt het boek heel rustig en leiden de illustraties niet af tijdens het lezen.
De schrijfstijl van auteur Yannick Fritschy is prettig. Het is net of hij tegenover je aan tafel zit en het verhaal persoonlijk aan je vertelt. Het boek kent een prettige opbouw en is gesplitst in drie delen. Elk deel bestaat uit meerdere korte hoofdstukken. Hierdoor is het boek makkelijk tussendoor weg te leggen voor lezers met een mindere concentratie, maar dit maakt het ook geschikt als voorleesboek. Ik heb wel een aantal lessen uit het onderwijs in mijn hoofd waarbij ik hoofdstukken uit dit boek voor kan lezen.
Een leuke toevoeging zijn de Paaseitjes achteraan in het boek. Paaseitjes zijn verborgen boodschappen waar je goed naar moet zoeken. Het boek bestaat uit drie delen en bij elk deel zijn er meerdere paaseitjes die je moet zoeken. Gelukkig staat er ook een overzicht met oplossingen in het boek.
Ben je op zoek naar meer boeken rondom wetenschap en techniek? Kijk dan ook eens naar deze titels:
– Rekenen voor je leven
– Tijdlijn wetenschap & techniek
– Het dikke boek van ons bijzondere heelal
Praktische informatie
Titel: Dwars door tijd en ruimte
Auteur: Yannick Fritschy
Illustrator: Tjarko van der Pol
Uitgever: Uitgeverij Nieuwezijds, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 19,99
Het boek ‘Dwars door tijd en ruimte‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Nieuwezijds , waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.