Non-fictie boeken, Recensies

Winterdieren

IMG_1832.JPG

Afgelopen week las ik in mijn klas het boek ‘Winterdieren’ geschreven door Bibi Dumon Tak. Bibi schrijft allemaal non-fictie boeken, zij zegt de werkelijkheid nodig te hebben om verhalen te kunnen schrijven.

In het boek ‘Winterdieren’ worden de dieren besproken die op de Noordpool en de Zuidpool wonen. Van de wolf tot de walrus en van de keizerspinguïns tot de zuidelijke zeeolifant. Elk dier krijgt een plekje in dit boek. In een verhaal wat ongeveer twee pagina’s beslaat, worden over alle dieren feiten verteld. Wat Bibi Dumon Tak heel leuk gedaan heeft, is dat deze feiten in een verhaal verborgen zitten. Je hebt het idee dat je een verhaal leest, maar ondertussen leer je heel veel over deze dieren.
De verhalen worden in dit boek ondersteund door mooie illustraties getekend door Martijn van der Linden. Deze illustrator heeft bij elk dier wat beschreven wordt een illustratie gemaakt ter grote van twee pagina’s. De kleuren die hierbij gebruikt zijn, blauwtinten, wit en grijs, sluiten perfect aan bij het thema van het boek.

Bekroond met een Gouden Griffel
Dit boek is in 2012 bekroond met de Gouden Griffel. Het commentaar van de jury luidde: “Bibi Dumon Tak schrijft frisse, aanstekelijke portretten waarin de ijskoude pooldieren tot leven worden gebracht in een voortreffelijke stijl: nonchalant maar raak, opgewekt, liefdevol, aaibaar en zeer geestig. Bibi Dumon Tak probeert van iedere zin een feestje te maken. Winterdieren is een parel binnen de non-fictie.” Querdio Kinderboeken