Gedichtenbundels, Recensies

De Zombietrein

Sinds een paar jaar wordt er op mijn werk een keer per schooljaar een gedichtendag georganiseerd. Op deze dag zijn alle leerlingen van onze school bezig met gedichten en poëzie. De ene keer is dit aan de hand van een opdracht, de andere keer nodigen wij organisaties of schrijvers uit die voor bepaalde klassen een workshop geven.

Dit jaar kwam in mijn klas Edward van de Vendel langs. De leerlingen uit mijn groep kenden Edward van de Vendel voornamelijk door zijn vertaalwerk van De Waanzinnige Boomhut-serie, Julius Zebra en Koning Eddie. Maar na zijn bezoek, waren mijn leerlingen geïnteresseerd in andere boeken van Edward van de Vendel.

In de workshop die Edward van de Vendel in mijn groep gaf, stond hij uitgebreid stil bij stripgedichten. Voordat hij deze aan mijn leerlingen ging voorlezen, legde hij eerst uit wat stripgedichten waren, hoe je ze moest lezen en hoe ze gemaakt zijn. Vervolgens las hij aan mijn klas een aantal stripgedichten voor uit zijn ‘oude’ bundels Opa laat zijn tenen zien en Draken met stekkers. Elk gedicht las hij voor en vervolgens besprak hij deze met de leerlingen. Waar ging het gedicht over? Welk verhaal vertellen de striptekeningen? Hij eindigde dit onderdeel met enkele stripgedichten uit zijn nieuwste bundel De zombietrein. Mijn leerlingen waren hier inmiddels erg enthousiast over.

Wij hadden het geluk dat de leesconsulent van de bibliotheek ons bezocht en zij De zombietrein in onze klas achterliet om te lezen.

De zombietrein is een boek vol met gekke en mooie gedichten. Het leuke van deze gedichten is, is dat je ze meerdere keren kunt lezen en steeds weer andere dingen ontdekt. Nadat ik het boek zelf gelezen heb, rouleert het boek inmiddels door de klas omdat alle leerlingen het zelf ook heel graag willen lezen. Zelfs de leerlingen uit mijn klas die het minst van lezen houden, komen bij mij vragen om dit boek. Ik denk dat ik dit boek zelf maar aan ga schaffen, samen met de twee andere stripgedichtenbundels.