Vos en Haas - Het land van de Nijl
Fictieboeken, Prentenboeken, Recensies

Vos en Haas – Het land van de Nijl

Vos en Haas – Het land van de Nijl‘ is een van de kerntitels tijdens de Kinderboekenweek 2020 met als thema ‘En toen?’.

Vos en Haas - Het land van de Nijl

Haas zit in de tuin. Ze leest een boek.
‘Waar gaat het over?’ vraagt Vos.
Haas kijkt op. Haar ogen stralen. ‘Over het Oude Egypte’, zegt ze.
En ze zucht: ‘O, wat wil ik daar graag heen!’
– Uit: ‘Vos en Haas – Het land van de Nijl

Rob heeft alles te koop. ‘Ook een reis naar het Oude Egypte?’ vraagt Haas. Want daar wil ze zo graag heen. Vos ook. Hij wil een mummie zien! ‘Komt voor de bakker’, lacht Rob. ‘Volg mij. Ik ben jullie gids.’ Rob neemt Vos en Haas mee. In een boot. Op de Nijl. Ze zien een tempel en een piramide. Ze zitten op een stoel met klauwen. Ze gaan zelfs farao op bezoek! Maar waar blijft die mummie toch?

Blader hier door een gedeelte van ‘Vos en Haas – Het land van de Nijl’.

Wat vind ik van dit boek?

Vos en Haas – Het land van de Nijl‘ is een combinatie tussen een voorleesboek en een prentenboek. Er is een ruime afwisseling tussen tekst en beeld, maar het boek bevat meer tekst dan een gemiddeld prentenboek. Hierdoor vind ik dit boek goed te gebruiken als voorleesboek voor kinderen vanaf groep 3. Voor de kleuters zal het verhaal aan de lange kant zijn en zelfs voor groep 3 zou ik er voor kiezen om het boek in meerdere keren voor te lezen.

Auteur Sylvia Vanden Heede heeft in dit boek een mooi verhaal geschreven. Er zit een duidelijke verhaallijn in, het is leerzaam én er zit humor in het boek verwerkt, wat het voor de volwassene ook leuk maakt om dit boek voor te lezen. Het verhaal van Vos en Haas wordt ondersteund door de prachtige illustraties van Thé Tjong-Khing. Hierbij zijn mooie, heldere kleuren gebruikt en de illustraties maken duidelijk dat het verhaal zich in Egypte afspeelt. Daarnaast bevatten de illustraties dezelfde grapjes als die in het verhaal zitten.

Kinderboekenweek 2020

Vooraan in ‘Vos en Haas – Het land van de Nijl‘ staan opdrachten die je kinderen tijdens het lezen van dit verhaal mee kan geven. Dit zijn allemaal opdrachten om de betrokkenheid, maar ook de lees- en taalvaardigheden te doen groeien. Zo moeten de leerlingen op zoek naar de naam van Vos en Haas, tellen hoe vaak de mummie op de illustraties te zien is en nadenken hoe je van een vis een vos maakt.

Het boek bevat een rijke woordenschat, je zou dus heel goed een woordenschatles kunnen vormgeven aan de hand van dit boek. De woorden die ik in de woordenschatles zou behandelen zijn:

Woordenschat bij: Vos en Haas - Het land van de Nijl

Vos en Haas – Het land van de Nijl‘ biedt ook weer vele mogelijkheden voor het interactief voorlezen. Hieronder vind je suggesties voor vragen die je zou kunnen stellen:

  • Bekijk voorafgaand aan het lezen de kaft. Wat kunnen de leerlingen al benoemen? Voorkant, achterkant, titel, auteur, illustrator.
  • Kunnen de leerlingen aan de hand van de omslagillustratie en de titel al voorspellen waar het verhaal over zou gaan?
  • Na het lezen van bladzijde 5 (‘Het is mooi … t/m … zegt ze.’): wat weet je over Egypte? En hoe zou het er in Egypte uit zien?
  • Na het lezen van bladzijde 6 (‘Net op dat … t/m … een mummie zien!’): hoe zou een mummie eruit zien? Zou het Vos en Haas gaan lukken om een mummie te zien?
  • Na het lezen van bladzijde 8 (‘Rob zwaait met … t/m … twijfelt Vos.’): hoe weet je of een boot veilig is? Zou Vos in de boot durven stappen?
  • Na het lezen van bladzijde 10 (‘Weet je dat … t/m … de Nijl dus.’): waarom groeit er langs de rand van de Nijl wel water? Eventueel kun je als hulp de illustraties op deze bladzijde laten zien.
  • Na het lezen van bladzijde 16 (‘Maar Vos lacht … t/m … het niet eng.’); hoe komt het dat Rob de stoel met de poten niet eng vindt?
  • Na het lezen van bladzijde 20 (‘Maar dat is … t/m … zijn er zo.’): hoe zou de tempel er vanbinnen uit zien? Wat zullen Vos, Haas en Rob gaan tegenkomen in de tempel?
  • Na het lezen van bladzijde 35 (‘Rob glimlacht … t/m … de farao meteen.’): wat zou er zo speciaal zijn aan de farao dat je hem meteen herkent?

Ben je benieuwd naar meer boeken die je in kunt zetten tijdens de komende Kinderboekenweek? Kijk dan eens op deze pagina.

Praktische informatie

Titel: Vos en Haas – Het land van de Nijl
Auteur: Sylvia Vanden Heede
Illustrator: Thé Tjong-Khing
Uitgever: Lannoo
Prijs: € 17,99

Het boek ‘Vos en Haas – Het land van de Nijl‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lannoo, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.