Fictieboeken, Recensies

Vandaag ben ik ridder!

Vandaag ben ik ridder!‘ is een van de kerntitels voor groep 3/4 tijdens de Kinderboekenweek 2020 met als thema ‘En toen?’.

Vandaag ben ik ridder!

‘Ik wil een ridder,’ zegt Lena.
‘Een stoere. Net zo dapper en sterk als ik. Weet je wat? Alle ridders mogen vechten. Wie van mij wint, die wil ik.’
– Uit: ‘Vandaag ben ik ridder

Vandaag ben ik ridder!
Wil jij dat ook?
Of ben je liever een prinses?
Een ridder is dapper.
Een prinses is lief.
Is dat echt?
Of lijkt het maar zo?
Het kan ook heel anders…

Vandaag ben ik ridder!‘ is een dikke verhalenbundel met meer dan 30 korte verhalen over ridders. Over de hete helm van ridder Kees. Over ridder Flip die altijd de beste wil zijn. En over ridder Bas die een plas moet. En dat is niet makkelijk met een harnas aan!

Wat vind ik van dit boek?

Vandaag ben ik ridder!‘ is een voorleesboek én zelfleesboek voor kinderen die de beginselen van het leren lezen onder de knie hebben. Het boek is erg geschikt als zelfleesboek omdat het bestaat uit allemaal korte verhalen van één, maximaal twee pagina’s. Daarnaast wordt er een prettig lettertype gebruikt en begint elke zin op een nieuwe regel, wat voor beginnende lezers het lezen een stukje makkelijker maakt.

Zoals gezegd bevat ‘Vandaag ben ik ridder!‘ meer dan dertig korte verhalen over ridders. Gelukkig zijn dit niet de stereotiep verhalen dat de ridder een prinses redt of een draak vermoordt, maar zijn het iets minder gangbare verhalen: twee ridders die niet durven te vechten, een prinses die heel stoer is en wilt vechten, een ridder die zijn harnas niet meer past, een ridder die door iedereen stom gevonden wordt, een ridder met een beer en nog veel meer verhalen.

Achterin het boek staat ook nog op het leesniveau van de kinderen informatie over de auteur en de illustrator. Dit vind ik ook een groot pluspunt, je ziet immers niet vaak dat dit op kindniveau in het boek wordt verteld.

Kinderboekenweek 2020

Om het lezen bij de kinderen te stimuleren, zou ik er voor kiezen om dit boek in te zetten in groep 3 en in groep 4. Daarbij denk ik aan de volgende activiteiten:

  • Ga met de klas zelf een ridder-verhalenboek maken. De kinderen doen dit alleen of in tweetallen en bedenken en schrijven een verhaal voor in het klassenboek.
  • Verdeel de klas in groepjes en geef elk groepje een kopie van een van de verhalen uit het boek. Laat ze het verhaal goed lezen en hier een klein toneelstukje bij bedenken.
  • Misschien vinden een aantal kinderen het wel leuk om voor te lezen bij de kleuterklas of misschien zelfs wel bij de kinderopvang (als deze ook in de school zit). Dit vergroot het zelfvertrouwen van de kinderen.

Ben je benieuwd naar meer boeken die je de komende Kinderboekenweek in kunt zetten? Kijk dan eens op deze pagina.

Praktische informatie

Titel: Vandaag ben ik ridder!
Auteur: Thijs Goverde
Illustrator: Tineke Meirink
Uitgever: Zwijsen
Prijs: € 10,50

Het boek ‘Vandaag ben ik ridder!‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Zwijsen, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.