‘De steen en de tijd‘ is een van de kerntitels tijdens de Kinderboekenweek 2020 met als thema ‘En toen?’.

Ineens voelt de steen onder zich de aarde. Daar ligt hij dan, rotsvast bovenop een heuvel. Is dit het einde van zijn reis?
– Uit: ‘De steen en de tijd‘
In een ijstijd, 150.000 jaar geleden, glijdt een steen vanuit het noorden naar Nederland. De reis duurt eeuwen, maar de steen is geduldig. Dan smelt het ijs. Boeren zetten de steen rechtop en krijgen er een band mee. Later komen er Romeinen, ridders en stedelingen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen?
Wat vind ik van dit boek?
In ‘De steen en de tijd‘ neemt auteur Rian Visser de lezers 150.000 jaar mee terug in de tijd. Hoewel geschiedenis voor veel jonge kinderen nog een abstract begrip is, wordt dit begrip door middel van dit boek een stuk duidelijker gemaakt. Niet zozeer door het echt over geschiedenis te hebben, maar door het verhaal te vertellen uit het perspectief van een steen. Hierdoor wordt het duidelijk dat de steen door de tijd gaan reizen, van vroeger tot nu.
De illustraties van Tineke Meirink ondersteunen het verhaal goed. Zo kan je aan de hand van de illustraties zien dat je reist door de IJstijd, de prehistorie, de tijd van de ridders, de middeleeuwen, de twintigste eeuw en de moderne tijd.
Kortom, ik vind dit boek een aanrader om het begrip ‘geschiedenis’ concreter te maken voor jonge kinderen!
Kinderboekenweek 2020
Auteur Rian Visser heeft bij dit boek een gratis digibordles gemaakt. Deze digibordles is te vinden via deze link.
Ook leent dit boek zich weer perfect voor het interactief voorlezen. Hierbij kun je voorafgaand aan het lezen de volgende vragen stellen:
- Wat zie je op de voor- en achterkant van het boek staan? Zouden de illustraties uit de tijd komen waarin we nu leven of niet?
- Waar kan ik de titel van het boek vinden? Als we de titel lezen, waar zou het boek dan over gaan, denk je?
De vragen die je tijdens het lezen zou kunnen stellen zijn de volgende:
- Steeds wanneer er in het verhaal een nieuw tijdsvak aanbreekt, kan je aan de leerlingen vragen wat er anders is dan het vorige tijd vak uit het verhaal. Hoe denk je dat de mensen toen leefden en hoe zou de wereld er toen hebben uitgezien?
- Na het lezen van bladzijde 7 en 8 (‘In de buurt … de steen…’). De mensen vinden de steen heel bijzonder en vinden het ergens op lijken. Waar vind jij dat de steen op lijkt?
- Tijdens het lezen van bladzijde 11 en 12 (‘Ineens klinken … ze hier?’). Waar komen de mannen op de linkerbladzijde vandaan en wat zouden deze mannen willen?
- Na het lezen van bladzijde 15 (‘Het leven … ogen uit.’). Welke voertuigen hebben we al gezien? Welke nieuwe voertuigen zien we op deze bladzijdes? En welke voertuigen zullen er nog bij gaan komen?
- Na het lezen van bladzijde 23 (‘Kinderen spelen … jaar geleden…’). Waarom zou de steen terug moeten denken aan 150 duizend jaar geleden? Wat is er toen gebeurd?
Ben je benieuwd naar meer boeken die je in kunt zetten tijdens de komende Kinderboekenweek? Kijk dan eens op deze pagina.
Praktische informatie
Titel: De steen en de tijd
Auteur: Rian Visser
Illustrator: Tineke Meirink
Uitgever: Books2Download
Prijs: € 14,99
Het boek ‘De steen en de tijd‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Books2Download, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.
Een gedachte over “De steen en de tijd”
Reacties zijn gesloten.