Non-fictie boeken, Recensies

Leve de koning!

Koningsdag was voor mij de perfecte dag om het boek Leve de koning! te lezen. Dit boek is geschreven door Arend van Dam en getekend door Georgien Overwater. IMG_1866

In Leve de koning! worden verhalen verteld over prinsen en prinsessen Van Oranje. Het boek begint met het voorwoord. Hierin vertelt Arend van Dam een korte voorgeschiedenis over de Oranjefamilie. Winnen ze veldslagen en verrichten ze heldendaden om later hun lange en gelukkige levens te kunnen leiden? Of gaat het toch nét even wat anders?

In dit boek komen niet alle prinsen en prinsessen van Nederland aan bod. In dit boek neem je een kijkje in het leven van: Willem, prins van Oranje, Prins Johan Willem Friso, Prins Frederik, Prinses Sophie, Prins Wiwill, Prinses Wilhelmina, Prinses Juliana, Prinses Beatrix, Prins Willem-Alexander en de kroonprinses.
De eerste verhalen in dit boek vond ik minder leuk om te lezen. Deze prinsen en prinsessen waren voor mij minder bekend. Pas bij de verhalen vanaf prinses Wilhelmina begon ik dit boek leuk te vinden en de verhalen te waarderen. Bij deze prinsen en prinsessen kreeg ik een beeld in mijn hoofd hoe het leven er voor hun op dat moment uit moet hebben gezien en kon ik mij dus ook meer inleven in deze personen.

Leve de koning! is een boek welke ik zeker in mijn klas zou kunnen gebruiken. Je zou dit boek kunnen gebruiken als aanvulling op geschiedenislessen waarin de periode aanbod is waarin deze prinsen en prinsessen een rol speelden. Natuurlijk zou je deze verhalen ook voor kunnen lezen rond Koningsdag of op bijvoorbeeld de verjaardag van de koning of de prinsessen.

Mini-les bij dit boek:
Na het voorlezen van dit boek zou je aan de leerlingen kunnen vragen hoe het hen lijkt om prins of prinses te zijn. Met leerlingen in de onderbouw zou ik dit mondeling behandelen en met leerlingen in de bovenbouw zouden hierover een mooi verhaal kunnen schrijven.