Non-fictie boeken, Recensies

Toen het oorlog was, 1914-1918

Toen het oorlog was, 1914-1918

Naar school gaan was in de bezette gebieden niet gemakkelijk. Vaak werden schoolgebouwen gebruikt door het leger. Veel leerkrachten moesten zich vanwege de dienstplicht melden voor het leger. En er vielen voortdurend bommen.
– Uit: ‘Toen het oorlog was, 1914-1918

De Eerste Wereldoorlog is meer dan honderd jaar geleden. Toch zie je nog veel sporen van deze Grote Oorlog. In steden, in dorpen, in het landschap, maar ook in onze geschiedenis. Door de Eerste Wereldoorlog ziet de wereld eruit zoals die nu is.

Misschien weet je er al heel veel van. Of juist helemaal niks. In beide gevallen moet je dit boek lezen. Want je leert wat de oorlog echt betekende voor soldaten, maar ook voor gewone mannen, vrouwen en kinderen. Je leest hoe naaktslakken en glimwormen soldaten hielpen. Waarom regen gevaarlijk was in de loopgraven en waarom de wolf van Roodkapje een Duitse helm droeg.

Dit boek gaat over jarenlang vechten om een paar honderd meter grond, over een vrede die geen vrede was en over wat de Eerste Wereldoorlog met de Tweede te maken heeft. Je kunt erin bladeren en verdwalen, samen of alleen Na twee wereldoorlogen blijft het belangrijk om de verhalen door te geven. Als je dit boek gelezen hebt, kun jij daarbij helpen.

Wat vind ik van dit boek?

Kinder- en jeugdboeken over de Tweede Wereldoorlog zijn er in overvloed, maar kinder- en jeugdboeken over de Eerste Wereldoorlog zijn er in mijn optiek minder. En als ze er al zijn, worden ze een stuk minder uitgelicht. Daarom ben ik blij dat ik vandaag het boek ‘Toen het oorlog was, 1914-1918‘ bij jullie onder de aandacht mag brengen.

Toen het oorlog was, 1914-1918‘ is een informatief boek voor kinderen die in de bovenbouw van de basisschool zitten en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het boek begint met een stuk informatie over de werking en opzet van het boek en vervolgens mag je het boek op geheel eigen wijze doorbladeren en lezen. Dit boek hoeft namelijk niet van voor naar achter gelezen te worden, maar mag kriskras door elkaar gelezen worden. Het is een boek waarin kinderen eindeloos kunnen blijven bladeren in informatie kunnen op doen over de Eerste Wereldoorlog.

In de inhoudsopgave kun je heel gericht gaan zoeken naar een bepaald onderwerp. Maar ook het register achterin het boek is heel fijn. Heb jij een woord dat bij de Eerste Wereldoorlog hoort en wil je hier meer over weten? Dan vertelt het register jou naar welke bladzijde je moet gaan. Wil je bijvoorbeeld iets weten over de ‘klaproos’ dan vertelt het register jou dat je op bladzijde 184 moet zijn. Dat maakt dit boek ook nog eens een goede leerschool voor het oefenen met begrijpend en studerend lezen.

Op de website van uitgeverij Gottmer vind je meerdere toevoegingen aan dit boek. Zo is er een lesbrief, zijn er werkbladen en nog een aanvullende website. Op de aanvullende website kun je ook informatie vinden bij de broer van dit boek: Toen het oorlog was, 1939-1945.

Praktische informatie

Titel: Toen het oorlog was, 1914-1918
Auteur: Marrit Boogaars, Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal
Illustrator: Irene Goede
Uitgever: Gottmer, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 25,99

Het boek ‘Toen het oorlog was, 1914-1918‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.