
Behalve diepe duisternis en ijskoude temperaturen heerst er in de troggen een hoge druk. Stel je even het gevoel in je hoofd voor als je boven op de Eiffeltoren op je handen staat: zoveel druk ervaren wezens die op deze diepte leven! Als jij je er zou wagen, zou je zo plat als een pannenkoek worden geperst.
– Uit: ‘Duik mee in de diepzee‘
Wie is de aartsvijand van de reuzeninktvis?
Zijn er geesten in de diepzee?
Hoe gemeen is een harige zeeduivel?
Tim Flannery vertelt het je allemaal. De wereldberoemde bioloog neemt je mee naar de donkerste diepten van de wereld waar we minder over weten dan van wat zich op Mars bevindt. Ontmoet vissen die meer dan acht kilometer diep onder water leven, wezens die licht geven, zeekomkommers die met hun kont ademen en haaien die er nog net zo uitzien als 200 miljoen jaar geleden. Het leven in de diepzee is vreemder dan je kunt verzinnen. Griezel, grinnik en leer zoveel dat je je vrienden kunt verbazen met je verhalen!
Wat vind ik van dit boek?
De titel en de kaft van ‘Duik mee in de diepzee‘ zijn direct een goede samenvatting van het boek. Met de donkerblauwe kaft vol dieren is het geen verrassing waar dit boek over gaat. Het boek gaat over al het leven diep in de zee. Daar gaat een onbekende diepe wereld voor ons open.

Van smalsnuitdraakvis tot driepootvissen en van lasiognathus saccostoma (er is nog geen gewone Nederlandse naam voor deze vis, maar vrij vertaald uit het Latijn is het hangbek met hartige kaak) tot mutsslak. Bijna alle dieren uit dit boek kenden we nog niet, waardoor we van de ene verbazing in de andere vielen. Zo is er een zeekomkommer die lijkt op een braadkip en is er een symbiotische relatie tussen een reuzenkwal en een vis. Naast leuke weetjes over bijzondere bewoners van de diepzee, staat het boek ook boordevol prachtige illustraties van Sam Caldwell. Je ziet de beschreven dieren direct voor je en hierdoor krijgt de tekst meer kracht. Alle beschreven wezens hebben maximaal één pagina aan tekst en illustraties waardoor het tempo van het boek hoog blijft en verveling uitgesloten is. Achter in het boek staat een woordenlijst waar woorden opgezocht kunnen worden en een index, handig om snel naar je favoriete dier te bladeren.
Kortom: ‘Duik mee in de diepzee‘ is een ideaal boek voor liefhebbers van de oceaan en haar onbekende, bijzondere bewoners!
Deze recensie is geschreven door gastblogger Jo. Ben je benieuwd naar meer recensies van haar hand? Neem dan een kijkje op deze pagina.
Praktische informatie
Titel: Duik mee in de diepzee
Auteur: Tim Flannery, vertaald door Steven Blaas
Illustrator: Sam Caldwell
Uitgever: Lemniscaat, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 16,99
Het boek ‘Duik mee in de diepzee‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lemniscaat, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.