Gastblogger Britt, Non-fictie boeken, Recensies

Avonturen van Odysseus

Avonturen van Odysseus

‘En vanuit de hoogte, vanaf de berg Olympos, keken de goden toe. Soms daalde er één af. Omdat ze zich graag mengden in de zaken van de mensen. Niet één god, er waren er tientallen. De onsterfelijken. Die tuurde naar omlaag, en intussen dronken ze een glaasje wijn. De mensenwereld, dat was hun tv.’
– Uit: ‘Avonturen van Odysseus

Wie kent ze niet, de beroemde verhalen uit de Odyssee van Homeros, waarin de Griekse held Odysseus terugkeert naar zijn thuisland Ithaka en onderweg zijn mythische avonturen beleeft. Daan Remmerts de Vries heeft deze verhalen nu op aansprekende wijze herverteld voor kinderen, zonder afbreuk te doen aan de kern van Odysseus’ ontmoetingen.

Het resultaat is een eigenzinnige en eigentijdse Odyssee in achttien hoofdstukken. De Lotuseters, de Cycloop Polyphemos, Circe en de Sirenen: allemaal zijn ze natuurlijk van de partij. Elk verhaal in dit kleurrijke boek is bovendien geïllustreerd door een andere topillustrator. 

Wat vind ik van dit boek?

In ‘Avonturen van Odysseus‘ lees je de mythen van vroeger, verteld op een humoristische en beknopte wijze. Schrijver Daan Remmerts de Vries heeft een eigenaardige schrijfstijl, op een goede manier. De tekst is geschreven in spreektaal, met hier en daar wat schunnige woorden. Het lijkt of je als lezer, net als de goden, vanaf boven neerkijkt op de gebeurtenissen. Een mooie invalshoek, die wel maakt dat het niet echt lukt om je te identificeren met de personages. Persoonlijk deed dit voor mij geen afbreuk aan dit magische verhaal. 

De vormgeving van het boek doet denken aan een prentenboek voor oudere kinderen. Ieder hoofdstuk bestaat uit één pagina tekst en één paginavullende illustratie. Iedere prent is gemaakt door een andere illustrator. Hierdoor heeft iedere afbeelding zijn eigen stijl en bijzondere kernmerken. Ik vind dit een van de krachten van ‘Avonturen van Odysseus‘. De beelden zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit en laten ook ruimte voor de verbeelding van de lezer. Net als de tekst zijn ook de illustraties to the point. Het is dan ook niet voor niets dat ‘Avonturen van Odysseus‘ in 2016 is bekroond met vlag en wimpel door de patletjury.

Met het boek ‘Avonturen van Odysseus‘ kunnen kinderen op een speelse en laagdrempelige manier kennismaken met de wereldberoemde verhalen van Homeros. Het is voornamelijk geschikt als voorleesboek, maar ook dit boek zelfstandig lezen is een goede optie. Ik zou het aanraden voor kinderen vanaf 9 jaar.

Praktische informatie

Titel: Avonturen van Odysseus
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Illustrator: Charlotte Dematons, Annette Fienieg, Annemarie van Haeringen, Piet Grobler, Alice Hoogstad, Philip Hopman, Mies van Hout, Jan Rutte, Martijn van der Linden, Georgien Overwater, Daan Remmerts de Vries, Ingrid en Dieter Schubert, Noëlle Smit, Harmen van Straaten, Thé Tjong-Khing, Marije Tolman, Fleur van der Weel, Sylvia Weve.
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren 
Prijs: € 17,95

Het boek ‘Avonturen van Odysseys‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door Britt, één van de vaste gastbloggers voor jufbeau.com. Wil je meer recensies lezen van Britt? Kijk dan eens op deze pagina.