
De Tweede Wereldoorlog begon in 1939. Toen viel het Duitse leger Polen binnen. Engeland en Frankrijk hadden beloofd om op te komen voor Polen. Daarom verklaarden ze de oorlog aan Duitsland. Nederland werd aangevallen in mei 1940. De Tweede Wereldoorlog ging trouwens langer door dan je misschien denkt.
– Uit: ‘Toen het oorlog was, 1939-1945‘
Denk jij dat je best veel weet over de Tweede Wereldoorlog? Dan moet je dit boek toch lezen. er valt zoveel te vertellen dat zelfs in dit dikke boek niet alles staat. Maar wat er bijvoorbeeld wél in staat is: waarom je ’s avonds per ongeluk in een gracht kon vallen, wat mensen aten terwijl er eigenlijk niks te eten was en waarom veel mensen geloofden dat Hitler een goede leider was. Hij gaat over vechten en vrede, over moord en overleven. Over Nederland en hoe de oorlog ons land raakte.
‘Toen het oorlog was, 1939-1945‘ is een boek waar je in kunt bladeren en verdwalen. Samen of alleen. Om nog eens over na te denken of met anderen over te praten. Want al is de oorlog lang geleden, het blijft belangrijk om de verhalen door te geven. Als je dit boek gelezen hebt, kun jij daarbij helpen.
Wat vind ik van dit boek?
‘Toen het oorlog, 1939-1945‘ was heb ik al een tijd in huis als recensie-exemplaar, er is zelfs al veel gebruik gemaakt van dit boek! Alleen was ik hem vergeten te recenseren. Nadat ik dit boek namelijk zelf gelezen en doorgebladerd had, heb ik hem destijds mee naar mijn werk genomen omdat ik op dat moment geschiedenisles gaf over de Tweede Wereldoorlog. Daarna is het boek veel gelezen door mijn leerlingen en daardoor was het mij ontschoten er nog een recensie over te schrijven. Maar hier komt ‘ie, beter laat dan nooit!
Toen er een perspakket met een plof op de deurmat viel, moet ik hem natuurlijk gelijk openmaken. Mijn eerste gedachte: ‘Hé, een boek over de Tweede Wereldoorlog! Komt dat even mooi uit, hierover ben ik op mijn werk les aan het geven.’ Ik begon dan ook meteen met het lezen en doorbladeren van ‘Toen het oorlog was, 1939-1945‘ en vanaf minuut één werd ik erg blij van dit boek. Al vind ik ‘blij’ altijd een beetje een raar woord om te gebruiken bij boeken over deze onderwerpen.
Waar ik erg over te spreken ben, is de vormgeving van ‘Toen het oorlog was, 1939-1945‘. Er wordt gebruik gemaakt van zwart-wit foto’s (logisch, want kleuren foto’s kenden ze nog niet in die tijd) maar daarnaast wordt er ook een hoop gebruik gemaakt van kleur: voor de achtergrond van de pagina’s, voor de titels en voor toegevoegde illustraties. Ook de indeling van het boek is fijn, na het lezen van het eerste hoofdstuk ‘Waarom je dit eerst moet lezen’ ben je vrij om het boek te lezen op welke volgorde je wilt. ‘Toen het oorlog was, 1939-1945‘ is namelijk niet ingedeeld van gebeurtenis op gebeurtenis, maar de onderwerpen zijn geclusterd als hoofdstukken. Zo zijn er onder andere hoofdstukken over ‘Hoofdrolspelers’, ‘Vechten’, ‘Techniek’, ‘Symbolen’ en ‘Dieren’. Ook is aan het boek een tijdlijn toegevoegd waarin je terug kan vinden wat er wanneer gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Toen het oorlog was, 1939-1945‘ eindigt met een nawoord van de auteurs. Herin vertellen zij welke keuzes ze hebben gemaakt tijdens het schrijven van dit boek.
‘Toen het oorlog was, 1939-1945‘ staat boordevol informatie en eigenlijk kan je dit boek keer op keer blijven lezen en doorbladeren. Ook kinderen zullen snel naar dit boek grijpen omdat het onderwerp ze aanspreekt en het boek er aantrekkelijk uitziet. ‘Toen het oorlog was, 1939-1945‘ is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.
Praktische informatie
Titel: Toen het oorlog was, 1939-1945
Auteur: Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal
Illustrator: Irene Goede
Uitgever: Gottmer, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 25,99
Het boek ‘Toen het oorlog was, 1939-1945‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.
Een gedachte over “Toen het oorlog was, 1939-1945”
Reacties zijn gesloten.