Non-fictie boeken, Recensies

Het grote reptielenboek

Thematitel Kinderboekenweek 2022 - Het grote reptielenboek

Hij was waarschijnlijk het allereerste reptiel dat op de aarde rondstruinde: de Hylonomus lyelli. Door zijn hagedisachtige uiterlijk ziet hij er wat gewoontjes uit, maar dit oerbeestje leefde dus al wel zo’n 315 miljoen jaar geleden!
– Uit: ‘Het grote reptielenboek

Reptielen zijn superhelden. Zelfs in de extreemste gebieden kunnen deze oersterke dieren overleven. Hoe? Daar hebben ze heel slimme trucs voor ontwikkeld! Van infrarode straling voelen tot over het water lopen, of van kleur veranderen tot ogen die los van elkaar kunnen bewegen. Maar reptielen zijn niet alleen interessant vanwege hun coole gadgets. Ze zijn heel belangrijk voor de natuur. En er worden zelfs medicijnen gemaakt van het gif van sommige soorten. Hoog tijd dus om deze dieren van dichtbij te leren kennen!

Wat vind ik van dit boek?

In ‘Het grote reptielenboek‘ neemt Sterrin Smalbrugge je mee in de geschiedenis van de reptielen en kom je van alles over deze dierensoort te weten. Sterrin noemt het haar missie om zich in te zetten voor de natuur en dan vooral voor de dieren die de meeste mensen niet leuk vinden.

Wat is ‘Het grote reptielenboek‘ een groot boek! Het is een boek dat je niet zo makkelijk op schoot neemt op te lezen, maar dat je juist op tafel moet leggen om goed te kunnen lezen. Alleen door het kijken van de kaft kun je al weten het boek over gaat, op de kaft staan namelijk allemaal reptielen afgebeeld. Hierbij is er een afwisseling tussen getekende reptielen en foto’s van reptielen. Persoonlijk vind ik de foto’s aantrekkelijker om naar te kijken dan de getekende reptielen. Centraal op de voorkant van dit boek staat Sterrin met een getekende slang in haar handen, van deze slag kun je de structuur voelen op de voorkant. Ik denk dat de voorkant sterker was geweest als Sterrin hier een échte slang in haar handen had.

Gelukkig maakt de binnenkant van ‘Het grote reptielenboek‘ een hoop goed. Hierin zie je ook een afwisseling tussen foto’s en getekende illustraties. In de getekende illustraties heeft Wendy Panders grapjes verwerkt die regelmatig een glimlach op mijn gezicht toverden. Ook de over de informatie die je in dit boek kunt vinden, ben ik te spreken. In dit boek word je meegenomen in de geschiedenis van de reptielen, leer je wat koudbloedig is en waarom dat handig is, kom je te weten waarom reptielen een geschubde huid hebben en nog veel meer informatie (ik ga natuurlijk niet alles al prijsgeven). Wat ik erg leuk vind is dat er een afwisseling zit in de hoofdstukken: niet alleen maar informatieve teksten, maar ook ‘wist je dat-jes’, ervaringen van Sterrin Smalbrugge zelf én handige tips komen in de hoofdstukken voorbij. Het laatste hoofdstuk test jouw eigen kennis na het lezen van dit boek: ben jij een reptielenexpert?

Het grote reptielenboek‘ is een boek om zelfstandig te lezen en geschikt voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar. Het taalgebruik in dit boek ligt wat hoger, maar vaak worden de lastige woorden goed uitgelegd in de tekst zelf.

‘Het grote reptielenboek inzetten tijdens de Kinderboekenweek

Het grote reptielenboek‘ is één van de thematitels tijdens de Kinderboekenweek 2022. Op deze pagina zie je alle boeken die bij de Kinderboekenweek van dit jaar aansluiten. Vanuit het CPNB is dit boek gekoppeld aan groep 5/6, maar naar mijn mening is dit boek ook goed te gebruiken in groep 7 en 8. 

Het grote reptielenboek‘ kun je op meerdere manieren inzetten in de klas. Hieronder vind je een paar ideeën: 

  • Zoals ik hierboven al beschreef eindigt het boek met een quiz waarin de reptielenkennis van de lezer wordt getest. Maar wat nog veel leuker is, is de kinderen een eigen quiz te laten maken bij (een deel van) ‘Het grote reptielenboek‘. In het onderwijs kun je hier bijvoorbeeld Kahoot voor gebruiken en dan kan iedereen via zijn eigen device meespelen.
  • De teksten uit ‘Het grote reptielenboek‘ zijn ook goed in te zetten bij begrijpend lezen. Pak één van de hoofdstukken uit dit boek en ga met de leerlingen de tekst lezen en uitpluizen. Welke moeilijke woorden kom je tegen en hoe komen we achter de betekenis? Welke verwijswoorden zie je en waar verwijst dat naar?
  • Laat de leerlingen na het lezen van dit boek een reptiel kiezen en laat ze hierover informatie zoeken op internet. Misschien kunnen zij wel allemaal een pagina maken en krijg je met elkaar een informatief boek over allerlei soorten reptielen.

Veel plezier met het lezen van ‘Het grote reptielenboek‘!

Praktische informatie

Titel: Het grote reptielenboek
Auteur: Sterrin Smalbrugge
Illustrator: Wendy Panders
Uitgever: Luitingh-Sijthoff, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 20,99

Het boek ‘Het grote reptielenboek‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Luitingh-Sijthoff, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.