Fictieboeken, Non-fictie boeken, Recensies

De bromvliegzwaan

Begrijp je deze woorden? Dan ken je de Nederlandse taal. Dat is handig. We begrijpen elkaar.
Om elkaar te begrijpen en om dit boek te lezen, heb je allerlei afspraken moeten leren. Sommige kun je onthouden door ezelsbruggetjes. Een van die ezelsbruggetjes heet: ’t kofschip. Maar als je wilt, kun je ook een heel andere ezelsbrug gebruiken, namelijk: de bromvliegzwaan.

De bromvliegzwaan

De bromvliegzwaan‘ is een boek geschreven door Arend van Dam. Arend van dam neemt je mee in de geschiedenis van de Nederlandse taal en de boekdrukkunst. Het verhaal van ‘De bromvliegzwaan‘ begint bij het ontstaan van de taal en eindigt bij de totstandkoming van het woordenboek, de Dikke van Dale.

In het boek is er steeds een prettige afwisseling tussen verhalen, informatie en illustraties. Zo krijg je onder andere informatie over het gebied van Broca in je hersenen, palindroom, sjibbolet en anagrammen. Ook gaat Arend van Dam nog in op de werkwoordspelling en de regels van ’t kofschip en legt hij uit dat je ook de bromvliegzwaan kan gebruiken bij werkwoordspelling. Tussen de informatie door, heeft Arend van Dam mooie geschiedenisverhalen geschreven die ook weer passen bij de geschiedenislessen op de basisschool.

Naast de geschiedenis van de Nederlandse taal wordt er in dit boek ook stil gestaan bij de boekdrukkunst. Er wordt verteld hoe de boekdrukkunst is ontstaan. Maar aan de hand van het boek wordt ook de opbouw van een boek verklaard: wat is een voorplat, wat doen redacteuren en correctoren, wat is een schutblad, wat is een colofon en wat staat daar in, wat doet een uitgever en nog veel meer vragen worden beantwoord.

De bromvliegzwaan‘ is een leerzaam en leuk boek om te lezen. Ik wist van tevoren niet goed wat ik van dit boek kon verwachten, maar van de eerste tot de laatste letter heb ik van dit boek genoten. Als taal- en leesliefhebber is dit natuurlijk een boek dat helemaal in mijn straatje past. Dit boek ga ik er in mijn lessen nog regelmatig bij pakken, want ik denk dat mijn leerlingen taal, maar ook de wereldvakken, op deze manier een stuk leuker en interessanter gaan vinden.

Titel: De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal
Auteur: Arend van Dam
Illustrator: Anne Stalinski
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Prijs: € 13,99

Dit boek wat het eerste boek dat ik las voor de Leeschallenge met Kinderboekenjuf 2019. Een challenge waarbij je probeert tien weken lang elke week één boek te lezen en hier minileeslessen bij bedenkt. Wil je meer weten over minileeslessen, kijk dan op de website van Kinderboekenjuf!

Bij het boek ‘De bromvliegzwaan’ bedacht ik de volgende minileeslessen:

  1. Lees ‘Lezen is in, ezel’ voor, blz 34 . Dit stuk gaat over woorden die een palindroom zijn, woorden die je om kunt draaien en dat er dan nog steeds hetzelfde staat. Lees samen met je schoudermaatje in je leesboek en kijk of daar ook palindromen in staan.
  2. Lees ‘Sjibbolet’ voor, blz 50. Dit stuk gaat over een sjibbolet, een zin of woord die alleen voor moedertaalsprekers makkelijk uit te spreken is. Lees nu in je eigen leesboek en kijk of daar ook een sjibbolet in staat.
  3. Lees ‘Anagram, een spel met letters’, blz 58. Dit stuk gaat over het husselen van een woord of zin in andere volgorde. Laat kinderen van hun eigen naam ook een anagram maken.

Benieuwd naar meer boeken van Arend van Dam? Bekijk dan Leve de Koning! en Voorbij de horizon….