Kinderboekenweek 2019
Kinderboekenweek, Leesbevordering

Kinderboekenweek 2019

De Kinderboekenweek is een jaarlijks terugkerend evenement. Dit jaar zal de Kinderboekenweek gehouden worden van woensdag 2 oktober tot en met zondag 13 oktober. Op deze pagina vind je informatie over deze Kinderboekenweek en deze pagina zal ik de komende maanden ook blijven aanvullen.

Een stukje achtergrondinformatie

Sinds 1955 is de Kinderboekenweek een jaarlijks terugkerend evenement waarin het (Nederlandse) kinderboek gepromoot wordt. De Kinderboekenweek duurt tien dagen en tijdens deze dagen geven deelnemende boekwinkels het Kinderboekenweekgeschenk cadeau. Het Kinderboekenweekgeschenk is een uitgave van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Kinderboekenweek 2019 – Reis mee!

Dit jaar wordt de 65ste Kinderboekenweek gehouden van woensdag 2 oktober tot en met zondag 13 oktober. Het thema van de komende Kinderboekenweek is: Reis mee!, waarin we op reis gaan in kinderboeken. Niet de bestemming , maar het vervoer erheen staat centraal. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt.

Kinderboekenweekgeschenk

Kinderboekenweekgeschenk
Haaientanden - Anna Woltz

Anna Woltz schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor de 65ste Kinderboekenweek. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 10,00 aan kinderboeken.
Op dinsdag 30 april 2019 werd de titel voor het Kinderboekenweekgeschenk bekend gemaakt. Het geschenk zal dit jaar de titel: ‘Haaientanden’ dragen.

Waar gaat ‘Haaientanden’ over?
Atlanta van elf heeft een waanzinnig plan: ze wil in 24 uur rond het IJsselmeer fietsen. Voor de belangrijkste tocht van haar leven heeft ze twaalf boterhammen nodig, vier bananen, een nachtbeugel en kerstverlichting. Opgeven kan niet, dan gaat alles mis.
Maar ze is pas net begonnen als ze keihard tegen de fiets van Finley knalt. 
Finley is even oud als Atlanta, hij is vrolijk, grappig én mysterieus: hij is weggelopen van huis, maar heeft niks meegenomen. In zijn zak zitten alleen twee haaientanden…
Heeft Atlanta pech dat ze hem ontmoet, of juist geluk?

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Astronaut André Kuipers en illustrator Natascha Stenvert zullen dit jaar samen werken aan het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Het Prentenboek zal tijdens de Kinderboekenweek voor € 7,15 in de boekhandel te verkrijgen zijn.

Kinderboekenweek 2019
Van links naar rechts: Natascha Stenvert, André Kuipers en Anna Woltz.

Kerntitels Kinderboekenweek 2019

Elk jaar wordt er door het CPNB een lijst samengesteld van twintig kinderboeken die aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek. De boeken zijn ingedeeld op groepen van de basisschool. De kerntitels zie je op deze pagina. Bij, bijna, alle kerntitels heb ik een recensie geschreven en verwerkingsideeën bedacht. Via de kerntitel-pagina kom je bij mijn recensies.

Boekrecensies op jufbeau.com

Komende periode zal ik aan de slag gaan met het schrijven van boekrecensies van boeken die passen binnen het thema van de Kinderboekenweek. De recensies zal ik hieronder linken:

  • Atlas – Aleksandra Mizielińska en Daniel Mizieliński (klik)
  • Boer Boris gaat naar de markt – Ted van Lieshout & Philip Hopman (klik)
  • Dat is snel! – Arend van Dam & Alex de Wolf (klik)
  • Met Roos op reis – Deborah Marcero (klik)
  • Nederland – Charlotte Dematons (klik)
  • Voorbij de horizon… – Arend van Dam & Alex de Wolf (klik)
  • Wie rijdt? – Leo Timmers (klik)

Als je deze pagina bekijkt, zie je een overzicht van alle berichten die aansluiten bij de Kinderboekenweek. De komende periode wordt dit overzicht steeds verder aangevuld.