Prentenboeken, Recensies

Welkom thuis, Bever!

(KBW 2019 – Kerntitel groep 1/2)

Welkom thuis, Bever!

Bever wil op avontuur,
dus gaat hij op pad, tegen het middaguur.
‘Dag allemaal! Dag huis! Dag woud vol dennen!
Ik maak een reis om de wereld te verkennen!’

– uit: ‘Welkom thuis, Bever!

Bever gaat op avontuur. Bever stapt op zijn boomstam en het water voert hem mee. Nu is de vraag, hoe komt Bever weer thuis? Gelukkig komt Bever Akita de Hond tegen en gaat Akita hem helpen zijn huis te vinden. In de luchtballon van Akita vliegen ze de hele wereld rond. Zal Bever ooit zijn huis nog vinden?

Wat vind ik van dit boek?

Welkom thuis, Bever!‘ is een prentenboek op rijm. Al op de eerste bladzijde wordt de bedoeling van het verhaal duidelijk. Daarnaast zit er veel herhaling in het boek. Steeds als de Bever en Akita bij een nieuw huis komen, stelt Akita dezelfde vraag aan Bever. Dit zorgt bij jonge lezers voor herkenbaar- en voorspelbaarheid. Hierdoor zullen zij deze zin ook snel ‘mee gaan lezen’. Het prentenboek is ook nog eens heel leerzaam. Bij elk huis die ze tegenkomen vertelt Bever van welk dier dit huis is en wat er bijzonder aan het huis is.

Kinderboekenweek 2019

Welkom thuis, Bever!‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van dit prentenboek kun je een hoop verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten: 
 Ga met de leerlingen in gesprek over de dieren die je in het boek ziet. Vragen die je zou kunnen stellen zijn: Waar leven deze dieren? Wat doen deze dieren? Waar kom je deze dieren tegen?
– In het boek raakt Bever verdwaald. Wie van de kinderen is ook wel eens verdwaald geweest? Wat doe je dan?

Praktische informatie

Titel: Welkom thuis, Bever!
Auteur: Magnus Weightman (vertaald door: Esther van der Werf)
Illustrator: Magnus Weightman
Uitgever: Clavis
Prijs: € 15,95

Welkom thuis, Bever!‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.