Fictieboeken, Gastblogger Balou, Prentenboeken, Recensies

Zwerveling

Zwerveling

‘Zwerveling’ is een boek dat alleen maar uit illustraties bestaat. Dus bij deze recensie een keer geen spannende, inleidende boekquote.

Aan boord van een schip wordt een bootje gevouwen en voorzichtig te water gelaten. Dan vaart het schip weg en staat het bootje er alleen voor. Het vaart over de oceaan, langs riffen en polen en tussen ijsschotsen door. Het laveert tussen scholen vissen, wuivende waterplanten en angstaanjagende zeemonsters. Het verbaast zich over een wonderlijke sprookjeswereld boven en onder water, doorstaat stormen en redt zich uit benarde situaties. Ten slotte komt het na een lange reis aan in de haven, waar een verrassing wacht.

Wat vind ik van dit boek?

Het boek ‘Zwerveling’ is een boek zonder tekst. De mooie zwart/wit tekeningen van Peter van den Ende roepen gelijk een verhaal op. Je fantasie wordt geprikkeld door de mooie tekeningen. Het is het verhaal van een gevouwen bootje op de grote wereldzeeën. 

Naar elke plaat kun je minutenlang kijken en telkens nieuwe details ontdekken. Ookal heeft het boek geen tekst, je ervaart door de tekeningen de spanningen tijdens de reis van het witte bootje. Op één van de bladzijden zie je een grote octopus die een schip aanvalt en op een andere bladzijde zie je een vissersboot die twee “enge” zeedieren heeft gevangen.

Ik zou dit boek gebruiken tijdens een thema over de zee of over piraten. 

Bekijk het boek en laat je fantasie de vrije loop. Heel veel plezier met het bekijken van dit schitterende boek voor mooie zwart/wit pentekeningen. Een musthave voor elke boekenkast!

Lesidee bij ‘Zwerveling’

Bekijk het boek met de kinderen en aan de hand van de tekeningen ga je samen met de kinderen in gesprek. Wat kom je tegen als je over de grote zeeën vaart. Samen met de kinderen kun je een mooie verteltafel maken waarbij de leerlingen zelf mooie zwart/wit tekeningen maken met houtskool en/of een kroontjespen. Later laat je de kinderen een bootje vouwen. Als het gehele decor en de bootjes klaar zijn kunnen de leerlingen samen een verhaal verzinnen en met elkaar spelen bij de verteltafel. 

Praktische informatie

Titel: Zwerveling
Auteur: Peter van den Ende
Uitgever: Querido
Prijs: € 22,50

Het boek ‘Zwerveling’ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door een van de vaste gastbloggers op jufbeau.com, Balou. Wil je meer recensies van Balou lezen? Kijk dan op deze pagina.