Non-fictie boeken, Recensies

Zo werkt het! Machines & voertuigen

Zo werkt het! Machines & voertuigen

(KBW 2019 – Kerntitel groep 5/6)

Vaartuigen bestaan er in alle soorten en maten, van kleine kajaks om op de rivier te peddelen tot enorme supertankers die groter zijn dan een flatgebouw. Sommige zijn pleziervaartuigen die alleen om de pure kick van de wind en de golven het water op gaan. Andere vaartuigen zijn de grootste werkkrachten ter wereld, die alles kunnen vervoeren, van computers uit China tot olie uit Saoedi-Arabië.
– uit: ‘Zo werkt het! Machines & voertuigen

Van auto tot ruimteraket, in het boek ‘Zo werkt het! Machines & voertuigen‘ wordt de werking en de techniek van allerlei machines en voertuigen uitgelegd. De machines en voertuigen in het boek zijn verdeeld in een aantal categorieën: gigantische machines, treinen en auto’s, vliegtuigen & co en boten en schepen. Achterin het boek vind je de vreemde uitvindingen, de verklarende woordenlijst waarin moeilijke woorden worden uitgelegd en een register waarmee je handig kan zoeken op welke pagina iets terug te vinden is.

Wat vind ik van dit boek?

Zo werkt het! Machines & voertuigen‘ is een informatieboek voor kinderen die meer te weten willen komen over machines en voertuigen. Maar het boek is ook goed bruikbaar voor bijvoorbeeld het opzoeken van informatie over een vervoersmiddel voor een werkstuk.

Elk hoofdstuk beschikt over een tijdlijn waarin de ontwikkeling van het desbetreffende onderwerp centraal staat. In het boek staan een hoop moeilijke woorden die goed worden uitgelegd met woord en beeld.

Dit boek is geschikt om zelfstandig te lezen voor kinderen vanaf groep 5.

Kinderboekenweek 2019

Zo werkt het! Machines & voertuigen‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van dit boek kun je een hoop verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten: 
Laat leerlingen in groepjes een kleine presentatie voorbereiden over één van de voertuigen, de informatie uit het boek moet hierin aan bod komen.
Om het begrijpend lezen te oefenen kan je leerlingen zelf vragen laten bedenken bij de verschillende stukjes tekst. Deze vragen stellen zij dan aan een klasgenoot en deze moet dan het antwoord in de tekst terug kunnen vinden.
Om het werken met een register te oefenen kan je aan een leerling vragen om op te zoeken waar informatie staat over Ferrari, vliegtuigen of een van de andere woorden uit het register.

Praktische informatie

Titel: Zo werkt het! Machines & voertuigen
Auteur: John Farndon
Illustrator: John Paul
Uitgever: Deltas
Prijs: € 19,95

Zo werkt het! Machines & voertuigen‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.