Fictieboeken, Gastblogger Jo, Recensies

Zeemeermeisje

Zeemeermeisje

Er is iemand! Maar dat moet ik normaal vinden. Want dat is een oude vrouw die graag in de zooi woont. Ik pak mijn telefoon en sta op. Mijn zaklamp is niet nodig, want er zijn geen gordijnen en via de woonkamer schijnt pleinlicht naar binnen.
– Uit: ‘Zeemeermeisje

Miki ontdekt op het dak van haar huis een oude vrouw. Het is Chris, die daar en tent heeft gebouwd en samen met haar hond Bux een geheim leven leidt. Miki woont nog niet zo lang in de stad, ze komt uit Demensvaart, daar hebben ze nog geen dames op daken. Ze moet er dus even aan wennen.

Wat het allemaal niet makkelijker maakt, is dat de moeder van Miki op het punt staat op reis te gaan. Nog meer verandering en Miki vindt dat maar niks. Totdat ze ontdekt dat Chris haar nodig heeft. Dat is voor het eerst, Miki is nog nooit nodig geweest. Ze besluit het diepe in te duiken en samen met Chris en Bux op een boot te stappen. Een zeevrouw, een zeehond en een zeemeermeisje.

Jowi Schmitz schreef met ‘Zeemeermeisje‘ een boek over een wereld waarin de dingen niet zwart-wit zijn, maar veelkleurig. Of ‘modderig’, zoals Miki het liever noemt. Een boek over het verleggen van verlangens en over het onder ogen zien van de modderigheid van het leven – en er nog blij van worden ook.

Wat vind ik van dit boek?

Ben jij op zoek naar een nieuwe boekenkastaankoop voor kinderen vanaf een jaar of 8 met een niet alledaags verhaal? Dan is ‘Zeemeermeisje‘ een perfecte keuze voor avontuurlijke en nieuwsgierige kinderen. Met een frisse aansprekende kaft, die direct subtiel met kleine  tekeningen veel vertelt over het verhaal, is het boek ook een lust voor het oog. Schrijfster Jowi Schmitz heeft een moderne, originele schrijfstijl met korte zinnen waardoor er veel snelheid in het boek zit. Ook geeft zij niet direct het gehele verhaal prijs waardoor je nieuwsgierigheid naar het verhaal gewekt blijft.

Mijn dochter Femke en ik zaten direct goed in het boek en konden met moeite stoppen met lezen. Ook hadden we leuke gesprekken over Miki en haar situatie. Hoe zou jij reageren op haar situatie? Wat zou jij er van vinden als je vader ’s avonds laat thuis komt en jij alleen thuis bent?

Kortom wij geven dit boek een dikke 8!

Deze recensie is geschreven door gastblogger Jo. Ben je benieuwd naar meer recensies van haar hand? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Praktische informatie

Titel: Zeemeermeisje
Auteur: Jowi Schmitz
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 15,95

Het boek ‘Zeemeermeisje‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Hoogland & Van Klaveren, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Hoi, wat leuk dat je een reactie achter wilt laten onder deze recensie!