Non-fictie boeken, Prentenboeken, Recensies

Willewete De Haven

Willewete. De haven

‘Komen jullie mee?’ zegt papa dan. ‘We gaan kapitein mama ophalen… in de échte haven!’
– Uit: ‘Willewete De haven

Wil jij alles weten over de haven? In dit boek lees je meer over schepen en hun kapiteins. Maar je komt ook te weten wat een havenmeester doet, wat laden en lossen betekent, en waarom havens zo belangrijk zijn. Je vindt in dit boek ook een leuk zeemanslied, een grote uitklappagina en een miniquiz zodat je een echte expert wordt.

Over de Willewete.-serie

Willewete. zijn informatieve boeken die een antwoord geven op vragen van jonge kinderen. Sommige onderwerpen staan dicht bij hen, andere een beetje verder weg. Ze gaan over de wereld en de natuur om ons heen, over het leven in het verleden en het leven nu. Op een speelse en spitsvondige manier vertellen deze boeken wat kinderen graag willen weten.

Wat vind ik van dit boek?

Willewete De Haven‘ is een informatief prentenboek voor jonge kinderen. Al vind ik jonge kinderen niet helemaal de lading dekken. Ja, je kunt dit boek inderdaad inzetten in de kleuterklas, maar ook daarbuiten zullen veel kinderen dit boek interessant vinden. Ik zie namelijk ook al helemaal voor me dat kinderen uit groep 3, 4 en nog hogere groepen dit boek zelfstandig of in tweetallen lezen.

Waar ik erg over te spreken ben, is dat de auteurs het een boek van nu hebben gemaakt door niet te kiezen voor een man als kapitein maar er is gebruik gemaakt van een vrouwelijke kapitein, moeder van een gezin met vier kinderen. Maar het zou mooi zijn geweest als ook andere rollen in dit boek door vrouwen zouden worden uitgevoerd in plaats van enkel mannen.

Een groot pluspunt aan ‘Willewete De Haven‘ is de begrijpelijke taal waarin het geschreven is en de moeilijke woorden die in het boek worden uitgelegd. Door de ondersteunende illustraties worden deze woorden nog duidelijker. Dit boek is een aanrader voor kinderen die dichtbij de haven wonen, maar ook voor kinderen die geïnteresseerd zijn in de wereld om hen heen.

‘Willewete De haven’ tijdens de Kinderboekenweek

Willewete De haven‘ is één van de kerntitels voor groep 3/4 tijdens de Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is ‘Worden wat je wil’, waarbij er wordt stil gestaan bij allerlei soorten beroepen. Hieronder lees je enkele ideeën hoe je dit boek in kunt zetten tijdens de Kinderboekenweek:

  • Ga voorafgaand aan het lezen met de kinderen in gesprek over de haven. Wat weten zij al van de haven? Wat gebeurt daar allemaal? Wat kan je er zien? Welke schepen kun je in de haven vinden?
  • Achterin het boek is een quiz te vinden, deze kun je na het lezen van dit boek samen met de kinderen maken. Wat hebben zij van dit boek onthouden?
  • De Kleuteruniversiteit heeft een lespakket geschreven bij dit boek. Kijk hier voor meer informatie.

Praktische informatie

Titel: Willewete De haven
Auteur: Sanne Ramakers en Merel de Vink
Illustrator: Hélène Jorna
Uitgever: Clavis, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 17,95

Het boek ‘Willewete De Haven‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Clavis, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.