Non-fictie boeken, Prentenboeken, Recensies

Willewete. De fiets

Willewete. De fiets

(KBW 2019 – Kerntitel groep 1/2)

‘Pas op! Stoppen!’
ZOEF! Op straat fietst Lisa niet meer alleen.
Andere fietsers rijden op de weg en op het fietspad.
Wat zijn dat allemaal voor fietsen?
En waar gaan ze naartoe, denk je?

– uit: ‘Willewete. De fiets

Willewete. De fiets‘ is één van de vele prentenboeken uit de Willewete.-serie van uitgeverij Clavis. Dit zijn informatieve prentenboeken die antwoord geven op de vragen van jonge kinderen. Op een speelse manier vertellen de boeken wat kinderen graag willen weten.

Dit boek uit de serie is een informatief prentenboek over iets wat je elke dag nodig kunt hebben, namelijk de fiets. Het prentenboek begint met een kort verhaaltje dat het onderwerp introduceert. Daarna wordt er allerlei informatie over fietsen gegeven: over de fietsen van vroeger, verschillende soorten fietsen, de onderdelen van de moderne fiets, werken op de fiets, de fietsenwinkel, sporten op de fiets, beroemde wielrenners en instructies om een band te plakken.

Wat vind ik van dit boek?

Ik vind ‘Willewete. De fiets‘ een heel geschikt boek om kinderen op een speelse wijze meer te leren over de fiets. Het boek bevat meerdere korte stukjes tekst waarin duidelijke taal informatie wordt gegeven over de fiets. Wat het (voor)lezen van dit boek extra leuk maakt, is dat er overal in het boek mooie, grote illustraties staan die de informatie weer verduidelijken.

Een pluspunt aan ‘Willewete. De fiets‘ vind ik de quiz die achter in het boek zit. Hierin worden vragen gesteld die weer terug te vinden zijn in het boek. Hiermee oefen je met het begrijpend luisteren en begrijpend lezen van de leerlingen.

Willewete. De fiets‘ is een informatief prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar. Echter raad ik dit boek ook zeker aan voor oudere kinderen om zelf te lezen en in de bovenbouw kunnen leerlingen begrijpend lezen oefenen aan de hand van de vragen achterin het boek.

Kinderboekenweek 2019

Willewete. De fiets‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van dit prentenboek kun je verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten: 
Ga na het voorlezen van dit boek met de kinderen naar buiten. Welke soorten fietsen kom je tegen die we ook in het boek hebben gezien?
– In het boek wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je een band moet plakken. Laat leerlingen dit in groepjes oefenen voor de kleutergroepen zie ik hier een mooie activiteit in een speel- en werkcircuit weggelegd.
Laat de leerlingen foto’s meenemen van fietsen die ze thuis hebben, bekijk en bespreek deze fietsen. Daarna kunnen de leerlingen zelf hun nieuw fiets tekenen op papier.

Praktische informatie

Titel: Willewete. De fiets
Auteur: Lucas Arnoldussen
Illustrator: Mark Janssen
Uitgever: Clavis
Prijs: € 16,95

Willewete. De fiets‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.