Fictieboeken, Gastblogger Jo, Non-fictie boeken, Recensies

Wij willen groen!

Wij willen groen!

‘Lava maakt vlogs over de natuur. Elke week maakt ze er wel een. Op Z en Z heet ze Luv Lava. Ze heeft al heel veel volgers. Ze wordt steeds vaker herkend. Soms roepen mensen haar na op straat.’
– Uit: ‘Wij willen groen!

Lava wil beroemd worden met filmpjes over de natuur. Die zet ze op Zoek en Zie (Z en Z). Stan doet dat ook. Dat wil zeggen: hij doet haar na. Eerst is Lava boos. Maar ze vindt Stan stiekem ook leuk. Dan raken ze samen de weg kwijt in het bos. Ze maken een filmpje van hun avontuur. En dat brengt Stan en Lava op een GOED en GROEN idee… 

Wat vind ik van dit boek?

In het verhaal komt Lava er achter dat Stan haar vlogs namaakt. Wanneer ze hem wil confronteren, stoten ze samen op een veel groter probleem: er is drugsafval gedumpt in het bos. Ze besluiten samen te werken om dit probleem op te lossen.

Dit boek maakt mijn leerkrachtenhart heel erg blij. Wij willen groen! is speciaal geschreven voor wat oudere kinderen (9 tot 12 jaar) die moeite hebben met lezen in verband met bijvoorbeeld dyslexie of kinderen die lezen gewoon niet zo leuk vinden. En dat merk je wanneer je het boek leest: de thema’s van vloggen en verliefdheid passen heel goed bij kinderen van 9 jaar en ouder. Tegelijkertijd is het taalgebruik eenvoudig, recht door zee en wordt het verhaal ook op een vlot tempo verteld. De letters zijn groot en op bijna iedere pagina wordt het verhaal ondersteund met een paginavullende illustratie. 

Als extra cadeautje zitten er naast het verhaal ook nog informatieve tekstblokjes in het boek. Zo staat beschreven hoe je zelf een kompas kunt maken en hoe je een filter voor een waterfles maakt. Zo kan je het lezen van het boek meteen koppelen aan een leuke activiteit. 

Ik zou het boek aanraden als zelfleesboek kinderen van 9 jaar of ouder die lezen niet leuk vinden of leesproblemen ervaren. Vanwege het onderwerp drugsafval in het verhaal, zou ik het boek persoonlijk niet geven aan jongere kinderen. Dit boek biedt een mooie kans voor kinderen met leesproblemen om een verhaal te lezen wat goed past bij hun leesniveau en hun interesses. 

Praktische informatie

Titel: Wij willen groen!
Auteur: Marte Jongbloed
Illustrator: Silvie Buenen
Uitgever: Zwijsen, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 13,99

Het boek ‘Wij willen groen!‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Zwijsen, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Britt. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan naar deze pagina