
Tineke wist uit haar hoofd in welke brievenbus ze een blaadje moest stoppen. Soms kreeg ze er een adres bij. Op een avond ging bijvoorbeeld de deur op een kiertje en hoorde ze alleen een stem. ‘Wil je voortaan ook drie huizen verderop een blaadje bezorgen?
– Uit: ‘Wij waren erbij‘
Wat doe je als je moet onderduiken, je een andere naam krijgt en je net weet of je ouders je ooit nog komen halen? Of als je moet rennen voor je leven en dan ziet dat jouw hele familie in een andere trein zit dan jij? En als je opeens niet meer welkm bent in je eigen land? Hoe is het om in het donker verzetskrantjes rond te brengen, en nooit zeker te weten of je wordt gevolgd? Of om te moeten werken voor de vijand? En wat moet je doen als je eigen vader tijdens de oorlog een verkeerde keuze heeft gemaakt?
Hoe is het echt om een oorlog mee te maken? Twaalf ooggetuigen vertelden hun oorlogsverhalen aan de Schrijvers van de Ronde Tafel en die maakten er deze verhalen bij.
Wat vind ik ‘Wij waren erbij’?
Oorlogsverhalen. Tegenwoordig trekken boeken met als onderwerp de Tweede Wereldoorlog mij enorm. Ook ‘Wij waren erbij‘ komt op mijn tiplijst te staan als belangrijk boek bij dit onderwerp. Waarom dat is, lees je hieronder.
‘Wij waren erbij‘ is een boek waarin het verhaal wordt verteld van twaalf ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben hun verhaal gedaan aan de Schrijvers van de Ronde Tafel en op hun beurt hebben zij hier een verhaal van gemaakt.
De Schrijvers van de Ronde Tafel zijn stuk voor stuk schrijvers die al mooie titels achter hun naam hebben staan. Zo mogen onder andere Arend van Dam (‘Iemand in het bijzonder‘ en ‘Hoe fel de zon ook scheen‘), Martine Letterie (‘Wij blijven bij elkaar’ en ‘Verboden te vliegen’), Suzanne Wouda (‘Oorlog in inkt‘) zich lid noemen van de Schrijvers van de Ronde Tafel. Daarnaast wordt dit gezelschap aangevuld door nog zes andere auteurs. Zij hebben aan dit boek gewerkt in opdracht van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan. Het Landelijk Steunpunt Gastspekers WOII-Heden is een project van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
De verhalen in ‘Wij waren erbij‘ neemt de lezer terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Elk verhaal laat de lezer een ander aspect van deze oorlog zien en ervaren. De verhalen zijn zo geschreven dat je er als lezer in wordt gezogen en door blijft lezen tot het verhaal afgelopen is. Het is moeilijk om het boek tussendoor aan de kant te leggen. Een heel mooie toevoeging aan dit boek zijn de foto’s die door het gehele boek te vinden zijn: op de schutbladen en bij alle verhalen. Hierdoor krijg je als lezer en nóg completer beeld bij het verhaal.
‘Wij waren erbij‘ is een zeer geschikt boek om voor te lezen, zowel thuis als in de klas. Alle verhalen beslaan zo’n tien pagina’s met daarbij een aantal foto’s. Hierdoor duren de verhalen ook niet te lang om voor te lezen. Doordat de verhalen makkelijk lezen, is dit boek ook geschikt als boek om zelfstandig te lezen. Wel raad ik ‘Wij waren erbij‘ aan als (voor)leesboek voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.
Praktische informatie
Titel: Wij waren erbij
Auteur: De Schrijvers van de Ronde Tafel
Uitgever: Leopold, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 16,99
Het boek ‘Wij waren erbij‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Leopold, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.