
Sonni steekt haar handen diep in de zakken van haar winterjas. De eeuwige wind maakt dat haar neus bijna bevriest. Over drie dagen wordt het lente, maar dat kun je aan niets merken. De lucht is grauw en grijs, nergens is een sprietje groen te zien, maar misschien is dat op de heide ander. Ze slentert naar de rand van het kamp.
– Uit: ‘Wij blijven bij elkaar‘
1938. Er dreigt oorlog. Sonni en haar broertjes en zusjes worden door hun moeder op de trein naar Nederland gezet, in de hoop dat ze daar veilig zullen zijn. Niets is minder waar. Sonni heeft maar één wens: zorgen dat zij en haar broertjes en zusjes bij elkaar kunnen blijven. Ze heeft nog geen idee dat deze treinreis nog maar de allereerste is. Er zullen er meer volgen, die hen naar kamp Westerbork en uiteindelijk naar Bergen-Belsen brengen.
Wat vind ik van dit boek?
‘Wij blijven bij elkaar‘ lag al een tijdje klaar op mijn recensie-stapel. Toen het laatst lekker weer pas, pakte ik dit boek er bij. Ik ging in de tuin zitten en in een middag heb ik dit boek uitgelezen. Als lezer word je namelijk in dit verhaal gezogen en het verhaal maakt grote indruk op je. Ik denk dat dit komt doordat het een waargebeurd verhaal is en Martine Letterie dit verhaal erg realistisch geschreven heeft.
Martine Letterie kwam op het idee om ‘Wij blijven bij elkaar‘ te schrijven naar aanleiding van een lezing die zij in 2018 gaf in Bergen-Belsen. Tijdens deze lezing werd haar gevraagd waarom zij in haar boeken nooit schrijft over concentratie- of vernietigingskampen. Tot dan was Martine van mening dat kinderboeken altijd hoop moeten binnen en dat die in een concentratiekamp niet te vinden is. Er werd voorgesteld om te schrijven over de familie Birnbaum. Martine Letterie kende hun verhaal al van de NPO-documentaire: De kinderen van Birnbaum en dus besloot zij om naar Israël af te reizen en het indrukwekkende verhaal van de Birnbaum-kinderen op te schrijven en te verwerken tot een boek.
Wat ik erg prettig vind aan ‘Wij blijven bij elkaar‘, is dat er vanuit het perspectief van alle kinderen geschreven wordt. Elke keer is er een hoofdstuk vanuit een ander perspectief. Dit vind ik een grote meerwaarde gezien de leeftijden van de Birnbaum-kinderen en hun verschillende belevenissen in het verhaal. Ondanks de verschillen in perspectieven, wordt het verhaal in chronologische volgorde verteld en vormt het verhaal toch één geheel.
Ik raad het iedereen aan ‘Wij blijven bij elkaar‘ te lezen. Als leerkracht en ouder zou ik ervoor kiezen om dit boek voor te lezen aan leerlingen vanaf groep 7 (rond de 10 jaar) en ook als boek om zelfstandig te lezen is deze leeftijd een goede leidraad.
Ben je benieuwd naar meer boeken van Martine Letterie? Lees dan ook eens Verboden te vliegen en Kinderen met een ster.
Praktische informatie
Titel: Wij blijven bij elkaar
Auteur: Martine Letterie
Uitgever: Leopold (klik hier voor meer informatie)
Prijs: € 17,99
Het boek ‘Wij blijven bij elkaar‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Leopold, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.