Wie woont er in je haar?
Gastblogger Balou, Prentenboeken, Recensies

Wie woont er in je haar?

Wie woont er in je haar?

‘Wat zeg je?’ vraagt mama. ‘Heb je jeuk? Heb je luizen?’ 
‘Jaaaa!’ roept Vinnie. ‘Ik heb ontzettend veel jeuk.’
‘Wacht maar. Ik heb wegjaagshampoo.’ zegt mama.
– Uit: ‘Wie woont er in je haar?

Vinnie heeft opeens veel jeuk. Het kriebelt in zijn haar. Flos kamt en kijkt. 
‘Wat zie ik op je hoofd?
Wie woont er in je haar?’ vraagt hij. 
‘Ik zie grote slagtanden en een lange slurf.’ 

Is het een kikker? Of misschien een leeuw? Of… een olifant? Het ene na het andere dier komt voorbij op Vinnies hoofd, maar hij heeft er weinig last van. Dan ziet Flos een luis. En nog een, en nog een… en die luizen zijn wél vervelend! Ze kriebelen in Vinnies nek en happen in zijn oor. Gelukkig heeft Vinnies mama daar iets voor: wegjaagschampoo! 

Wat vind ik van dit boek?

Wat is ‘Wie woont er in je haar?‘ een hilarisch boek, een boek over hoofdluizen. Toen ik de titel van het boek las en de prachtige illustratie op de kaft zag, kreeg ik spontaan jeuk. Als juf krijg je al spontaan jeuk op het hoofd als je op school het woord hoofdluis hoort.  

Auteur Marte Jongbloed schreef dit leuke stapelverhaal met daarbij mooie illustraties van Natascha Stenvert. Het is een herkenbaar verhaal dat elk kind waarschijnlijk wel eens meemaakt op school: iemand met luizen in de klas. Door dit boek voor te lezen laat je de drempel laag en laat je dit onderwerp normaal worden. Want er is niets ergs aan hoofdluis. Haren wassen en kammen en je bent er weer klaar mee. Maak er een grapje van net als in dit boek en noem het weegjaagschampoo!

Lesidee bij ‘Wie woont er in je haar?

Laat de leerlingen een tekening maken van zichzelf op zijn kop en laat hen vanuit de haren verschillende dieren tekenen die naar beneden vallen. Laat de voorkant van het boek zien aan de kinderen. Bij Vinnie vallen er ook verschillende dieren uit zijn haar.

Veel plezier met voorlezen en tekenen!  

Praktische informatie

Titel: Wie woont er in je haar?
Auteur: Marte Jongbloed
Illustrator: Natascha Stenvert
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Prijs: 14,99

Het boek ‘Wie woont er in je haar?‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Luitingh-Sijthoff, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Deze recensie is geschreven door gastblogger Balou. Wil je meer recensies van haar hand lezen? Ga dan snel naar deze pagina