Fictieboeken, Leren lezen, Recensies

Wie wil er nou géén violist worden?

Wie wil er nou géén violist worden?

De tante van Bruno kwam bij ons op school een muziekworkshop geven.
Samen met haar zoon Harry.
En toen wist ik het…
Ik word later violist.
Indra wordt het ook. Violist.
– Uit: ‘Wie wil er nou géén violist worden?

Suzy en Indra staan voor een belangrijke beslissing: naar welke middelbare school gaan ze straks? Hun ouders willen dat ze zo veel mogelijk open dagen bezoeken, maar de meiden hebben hun keuze al lang gemaakt. Het wordt het Stedelijk. Daar werkt namelijk een toffe muziekdocent. Er is alleen één probleem: het Stedelijk is een gymnasium. En daar kom je niet op met een vmbo-t-advies…

Wat vind ik van dit boek?

Wie wil er nou géén violist worden?‘ is een grappig stripboek geschreven voor kinderen uit groep 8 van de basisschool. De situatie die in het boek geschetst wordt, is een herkenbare voor veel kinderen: hoe maak je je keuze voor een middelbare school? Baseer je je keuze op een knappe muziekdocent of toch op wat anders? Dat is wat Suzy en Indra in dit boek gaan ervaren. Uiteraard wordt de situatie in dit boek flink aangedikt, als juf van groep 8 heb ik immers nog nooit een leerling een school zien kiezen op basis van een knappe docent.

De tekst in dit boek is geschreven door Erna Sassen en bevat een hoop humor. Het lettertype waarin de tekst gedrukt is, is niet een standaard lettertype, maar is er wel één die fijn leest. De illustraties die Geert Gratama gemaakt heeft, zijn een mooie aanvulling op het verhaal. Op de illustraties is veel te zien en de details geven goed de gevoelens weer die soms nodig zijn om de tekst goed te begrijpen. Als je namelijk alleen de tekst in dit boek zou lezen en niet de illustarites erbij zou zien, zou het verhaal niet goed tot zijn recht zijn gekomen. Grote complimenten aan Geert Gratama voor zijn werk!

Wie wil er nou géén violist worden?‘ is een boek geschreven op AVI-niveau E6+. Dit houdt in dat het boek fragmenten op meerdere leesniveaus bevat: van eind groep 6 (E6) tot en met AVI Plus. Hierdoor kan het boek door vrijwel elke leerling in groep 8 gelezen worden.

Praktische informatie

Titel: Wie wil er nou géén violist worden?
Auteur: Erna Sassen
Illustrator: Geert Gratama, illustrator van onder andere Bureau SPEURNEUS en de boekenmaffia
Uitgever: Zwijsen, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 11,50

Het boek ‘Wie wil er nou géén violist worden?‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Zwijsen, onderdeel van WPG Media, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.