
Het opperschatje van de Afrikaanse mangoesten is het stokstaartje (zie blz. 108), net te doen zo lief. Maar ook: een roofdier dus.
– Uit: ‘Wat niet in de safarigids van je ouders staat‘
Deze safarigids is voor jou.
Niet voor je ouders, je vaders, moeders, stiefouders of verzorgers – die hebben hun eigen gids. Safarigidsen genoeg voor volwassenen.
Maar voor kinderen?
Niets.
Alsof de Afrikaanse savanne alleen voor grote mensen is.
In dit boek vind je weetjes over Afrikaanse dieren die je ouders, zeker weten, niet weten. Zoals:
Dat de tekenaars van The Lion King Pumbaa verkeerd begrepen hebben.
Hoe het zit met het dopvermogen van de citrusvlinder.
Wie op het lijstje staan van de Shy Five.
En hoe onrechtvaardig hyena-bashing is.
Lees, blader en ontdek wat het betekent als buffels je ‘de blik’ geven. Wie de BFF’s van het bushveld zijn. En wat je nu eigenlijk moet doen als je een knorrig nijlpaard tegenkomt.
Wat vind ik van dit boek?
Het boek ‘Wat niet in de safarigids van je ouders staat‘ is een boek voor kinderen die een echte dierenliefhebber zijn én voor kinderen die misschien wel op safari gaan, het boek heeft immers niet voor niks het woord safarigids in de titel. Maar of safarigids wel helemaal de titel van dit boek dekt, vind ik te betwijfelen. Zelf zou ik dit boek eerder omschrijven als een handzaam boek vol informatie over dieren die je in het wild kunt tegenkomen. Naast informatie is dit boek volop gevuld met weetjes die je niet in boeken van volwassenen tegenkomt.
‘Wat niet in de safarigids van je ouders staat‘ is een boek dat aantrekkelijk vormgegeven is. Ariadne van Zandbergen heeft zelf foto’s gemaakt van een groot deel van de dieren die in dit boek staan. Het kleurgebruik op de pagina’s voor de overige informatie is afgestemd op de kleuren die voorkomen in de foto’s. Dit zorgt ervoor dat het een heel rustig geheel is om naar te kijken. Ook de schrijfstijl van Joukje Akveld is heel prettig, de tekst is geschreven op een manier dat het fijn leest. De teksten zijn niet te lang en er wordt regelmatig begonnen op een nieuwe regel. Daarnaast staan er ook een hoop grappige feitjes in het boek, wat voor kinderen leuk is om te lezen én om daarna door te vertellen aan een ander.
Wat ik heel erg mis in ‘Wat niet in de safarigids van je ouders staat‘ is een inhoudsopgave waarin ik in één blik kan zien welke diergroepen ik in welk gedeelte van het boek kan vinden. Achterin het boek vind je wel een lijst waar alle dieren uit het boek genoemd worden (mét de Engelse vertaling) maar ook hier mis ik de pagina waarop ik meer over dit dier zou kunnen vinden. Wil ik bijvoorbeeld meer lezen over de snavelborstlandschildpad (leuk woord voor galgje), dan moet ik eerst alle 220 bladzijden doorbladeren voor ik weet waar ik de informatie kan vinden. Als jonge lezer zou ik hierom dus snel dit boek aan de kant leggen en op een andere manier informatie gaan zoeken.
Praktische informatie
Titel: Wat niet in de safarigids van je ouders staat
Auteur: Joukje Akveld (schreef eerder onder andere: ‘Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had’)
Illustrator: Ariadne van Zandbergen
Uitgever: Gottmer
Prijs: € 18,99
Het boek ‘Wat niet in de safarigids van je ouders staat‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.