Gedichtenbundels, Recensies

Was de aarde vroeger plat?

IMG_2257

Was de aarde vroeger plat? is een boek vol met vragen die om versjes vragen. Het zijn vragen waar niet zozeer een eenduidig antwoord op te vinden is, maar waar wel over gepraat kan worden. Vragen die onder andere behandeld worden zijn: Is er altijd morgen weer een dag? Wanneer begin je met bestaan? Wanneer ben je ergens op tijd? Kan de tijd echt vliegen? Duren uren altijd even lang? Was er al iets voor de aarde bestond? Hoe voelt het als de tijd stopt?

Door middel 36 gedichten filosofeert Bette Westera over vragen passend bij de onderwerpen tijd, ruimte en het ontstaan. Sylvia Weve heeft bij elk gedicht een mooie, grote illustratie gemaakt.

Wat vond ik van dit boek?
Ik vind deze gedichtenbundel met Vragen die om versjes vragen ontzettend leuk. Er is in dit boek afwisseling in gedichten: dan weer lang, dan weer kort en steeds weer een andere manier van rijmen. Wat ik wat minder vond aan dit boek was dat ik niet alle illustraties passend vond bij de gedichten, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van smaak.

Dit boek kan je op school inzetten voor meerdere vakgebieden: filosofie, geschiedenis, rekenen en taal. Het lijkt mij ontzettend leuk om dit boek mee te nemen naar de klas en een van de gedichten voor te lezen en hier vervolgens over te filosoferen met de leerlingen.

Ik ben van mening dat je dit boek ook makkelijk kunt geven aan iemand die niet zo van lezen houdt. Het voordeel van een gedichtenbundel is namelijk dat er voor iedereen wat wils in staat. Door de lengte kan de lezer namelijk zelf kiezen welk gedicht hij wilt gaan lezen.

Gouden Poëziemedaille 2018
Op 30 mei 2018 is Was de aarde vroeger plat? bekroond met de Gouden Poëziemedaille. Dit is de prijs voor de beste kinderpoëziebundel en wordt elke twee jaar uitgereikt. In 2016 won Bette Westera deze prijs al eens met haar gedichtenbundel Doodgewoon