Fictieboeken, Recensies

Waarom de maan verdwijnt

Waarom de maan verdwijnt

‘Wie heeft dat gedaan, baboe?’ Lotti legt haar hand op het kaftpapier waarmee haar hele slaapkamerraam is afgeplakt. ‘Nu kunnen we niet meer naar de maan kijken, zoals anders!’
– Uit: ‘Waarom de maan verdwijnt

1942. Het is oorlog. Lotti en haar moeder zijn niet langer veilig. Lotti raakt alles kwijt: haar huis, haar hondje. Maar de mooie verhalen van haar baboe kan niemand haar afpakken. Die zitten voor altijd in haar hoofd en geven haar de kracht en fantasie om te overleven.

Mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt vertelden hun verhaal aan Martine Letterie. Daarop baseerde ze dit boek.

Eerder maakten Martine Letterie en Rick de Haas Kinderen met een ster en Verboden te vliegen.

Wat vind ik van dit boek?

Inmiddels zijn er al vele kinderboeken verschenen met de Tweede Wereldoorlog als onderwerp. Veelal gaan deze boeken over hoe de Tweede Wereldoorlog in Nederland beleefd werd, in ‘Waarom de maan verdwijnt‘ zit dit anders: dit boek gaat over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

In ‘Waarom de maan verdwijnt‘ word je als lezer meegenomen in het leven van Lotti, een meisje van zeven jaar die met haar ouders in Nederlands-Indië woont. Eerst lijkt de oorlog nog ver weg, maar al snel komt de oorlog Nederlands-Indië binnen. De gebeurtenissen volgen elkaar op en de lezer komt steeds meer te weten over het leven van Lotti. Deze gebeurtenissen zijn realistisch en beeldend op papier gezet, als lezer zie je goed voor je hoe de situatie er uit moet hebben gezien. De hoofdstukken hebben een prettige lengte en de illustraties zijn een mooie toevoeging aan het verhaal.

Persoonlijk zou ik dit boek aanraden als voorleesboek aan kinderen vanaf 9 jaar. Het boek richt zich al op jongere kinderen, vanaf 7 jaar, maar ik denk dat iets oudere kinderen zich een beter beeld kunnen vormen bij de gebeurtenissen in dit verhaal.

Praktische informatie

Titel: Waarom de maan verdwijnt
Auteur: Martine Letterie
Illustrator: Rick de Haas
Uitgever: Leopold, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 18,99

Het boek ‘Waarom de maan verdwijnt‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Leopold, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.