Non-fictie boeken, Recensies

Vuur

Vuur

Eindelijk is het zover. Ik ben onderweg naar het middelpunt van de aarde. Nee, dat is eigenlijk niet helemaal waar. Het middelpunt van de aarde is op weg naar mij. Het komt eraan.
– Uit: ‘Vuur

Toen de Fagradalsfjall in 2021 lava begon te spuwen, stonden mensen massaal in de rij om dit natuurgeweld met eigen ogen te bekijken. Zo ook Arend van Dam. Hij reisde af naar IJsland, waar de vulkaan hem helaas aan het lijntje leek te houden door direct in slaap te sukkelen zodra hij voet op IJslandse grond zette.

Hoewel de Fagradalsfjall zijn vuurbommen en asregens niet wilde laten zien, bleef de vulkaan Arend boeien. Hij ging op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe gevaarlijk zijn vulkanen? Die vraag haalde herinneringen naar boven aan het stadje Pompeï, dat volledig versteend raakte nadat de Vesuvius uitbarstte. Arend ontdekte oude mythes, zoals die over de Hawaïaanse godin Pele, die in de krater van de Kīlauea zou wonen. En hij ging in gesprek met vulkanoloog Elske, die eigenhandig een seismograaf van LEGO wist te bouwen.

Wat vind ik van dit boek?

Er zijn van die auteurs waarvan je weet dat elk boek dat hij of zij uitbrengt een tof boek is. Arend van Dam is zo’n auteur. Hij heeft inmiddels een hoop boeken geschreven; van een verhalend informatief boek over de Tweede Wereldoorlog tot een boek over de slavernij, maar ook boeken voor beginnende lezers en prentenboeken. Vandaag staan we stil bij een van zijn nieuwste boeken: ‘Vuur’, verrassende verhalen over vulkanen.

Lees de eerste zin uit het boek voor aan een klas en je hebt gegarandeerd een aantal leerlingen die dit boek willen lezen. ‘Vuur’ bestaat uit enkel korte hoofdstukken, wat het leesgemak voor kinderen vergroot. Het hoofdstuk dat ze gaan lezen is namelijk te overzien, hierdoor is het ook makkelijk om het boek tussentijds weg te leggen. Arend van Dam heeft een prettige schrijfstijl, het is bijna of je als lezer zijnde met hem mee op reis bent langs alle vulkanen en samen met hem de vulkanen aan het bewandelen bent. De foto’s en illustraties die in het boek zijn bijgevoegd, versterken dit gevoel alleen maar meer.

Het boek staat, zoals we van Van Dam mogen verwachten, vol met interessante weetjes en feiten. Wist jij bijvoorbeeld dat we in Nederland ook een aantal vulkanen hebben? Maar naast dat ‘Vuur’ een leerzaam boek is, is er ook een aspect waar ik helaas minder enthousiast over ben en dat is voor het eerst bij een boek van deze auteur. Op sommige momenten vond ik het boek haast lezen als een dagboek waardoor ik niet meer lekker in het verhaal zat en ik soms het boek echt even aan de kant moest leggen voor ik weer verder ging met lezen. Ik kan mij ook voorstellen dat er voor een lezer soms te veel informatie op hem afkomt, omdat er naar zoveel verschillende vulkanen, landen en gebeurtenissen wordt geschakeld.

Maar dit alles neemt niet weg dat ‘Vuur’ een leerzaam boek is en ook goed ingezet kan worden in het basis- en voortgezet onderwijs. Staat in jouw lesprogramma het onderwerp ‘vulkanen’ op de planning? Denk er dan ook zeker aan om een stuk uit dit boek voor te lezen en aan te bieden aan jouw leerlingen!

Praktische informatie

Titel: Vuur
Auteur: Arend van Dam
Uitgever: Van Holkema & Warendorf, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 13,49

Het boek ‘titel‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Van Holkema & Warendorf, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.