“Duik in dit boek en laat je door de bijzondere vissen meevoeren van benieuwd naar verdrietig, van verlegen naar trots en van boos naar gelukkig.”
Bovenstaande tekst staat op de achterflap van het boek ‘Vrolijk’, geschreven door Mies van Hout. Deze tekst vertelt precies waar het boek over gaat. Elke twee bladzijden staat er een emotie centraal. Op de ene pagina uitgedrukt in één woord, op de andere pagina uitgebeeld in het gedrag van getekende vissen.
Dit prentenboek zag ik liggen op een boekenmarkt en viel mij tijdens het doorbladeren op. Felle en donkere kleuren wisselen elkaar af. Vissen zijn getekend op een donkere achtergrond en de woorden zijn veelal geschreven op een felgekleurde achtergrond. Onderzoek op de site van Mies van Hout leerde mij dat alle tekeningen uit dit boek direct op papier zijn gezet, zonder eerst geschetst te hebben. Mies van Hout heeft honderden vissen getekend voor dit boek en uiteindelijk zijn de twintig mooiste vissen uitgekozen. Wat nog heel speciaal is, is dat de woorden niet zomaar geschreven of gedrukt zijn. De woorden zijn allemaal getekend. Het ene woord met meerdere kleuren, de ander met maar één kleur. Het ene woord met maar één lettertype, het andere woord met meerdere lettertypen door elkaar.
Het boek doet heel speels aan en ik kan mij voorstellen dat het voor jonge kinderen leuk is om door dit boek te bladeren. Bij het lezen van dit boek, kwam ik meteen tot een idee om dit boek in de klas in te zetten:
– Je kiest één emotie uit en bespreekt deze met de leerlingen. Wanneer voel je deze emotie? Wat voel je bij deze emotie? Hoe zie je eruit bij deze emotie?
Deze activiteit kan je al vanaf de kleutergroepen inzetten.
– In de hogere groepen kun je de leerlingen een creatieve schrijfopdracht geven waarin één van de emoties uit dit boek centraal staat.
– Scan de platen en de woorden in, print ze uit en lamineer ze. Je kunt hier allerlei coöperatieve werkvormen mee doen: je kunt de leerlingen hun ‘maatje’ laten zoeken, je kunt de leerlingen elkaar laten ondervragen over hun kaartje. Wat ook kan is dat je hints gaat spelen. Je geeft een kaartje aan een leerling en deze beeldt aan de klas de emotie uit of omschrijft de emotie zonder het woord te gebruiken. Het is aan de klas om te raden om welke emotie het gaat.