Fictieboeken, Leren lezen, Recensies

Vos en Haas – de boom van uil

Vos en Haas - de boom van uil

‘het IS niet gewoon een nooit,’ zegt haas boos. ‘het is een EIKEL. daar zit een EIK in.’
– Uit: ‘Vos en Haas – de boom van uil

uil heeft een NOOT voor pluim. 
het is een noot uit zijn boom. 
de noot moet op de POST. 
maar hij past niet in een brief. 
uil maakt een PAKJE. 
een pakje met een noot er in. 
of is het een BOOM? 
of een HEEL BOS?

Het eerste boek van Vos en Haas won meteen 6 prijzen, waaronder de Jonge Gouden Uil. Met vertalingen in veertien landen en een animatiereeks op tv groeiden de boeken van dit fantastische duo uit tot de klassiekers voor eerste lezers. In een eenvoudige, maar spitsvondige taal vertelt Sylvia Vanden Heede grappige avonturen. De speelse tekeningen van Thé Tjong-Khing brengen Vos, Haas en hun vrienden tot leven. 

Wat vind ik van dit boek?

Er zijn vele boeken van Vos en Haas te vinden in ons huis, de serie is enthousiast bekeken en theaterstukken zijn bezocht. We zijn groot fan van Vos en Haas! De boeken werden eerst voorgelezen in de kleuterklas, begin groep 3 werden ze samen gelezen en daarna veelvuldig zelfstandig gelezen. 

Vos en Haas - de boom van uil

Het boek ‘Vos en Haas – de boom van uil‘ is een perfect boek om vanaf de start van groep 3 samen te lezen; de ouder leest de zinnen en het kind de groter gedrukte woorden. Dit is een perfecte manier om samen te kunnen lezen bij een beginnende lezer. Het boek is geschikt voor een kind dat halverwege groep 3 zit en zelfstandig kan lezen. Het boek is ingedeeld in de categorie: ik lees als uil (wat inhoudt AVI start tot M3). 

Dit boek is bij de twee jongste meiden goed in de smaak gevallen om samen te lezen. Door de mooie tekeningen van Thé Tjong-Khing wordt het verhaal beeldend voor ze en leven ze zich makkelijk in. Het is knap hoe auteur Sylvia vanden Heede met zo weinig en ook nog eenvoudige woorden zo duidelijk een verhaal kan vertellen en de verschillende persoonlijkheden van de dieren kan weergeven.

Zoek je een boek voor een beginnende lezer? Dan is ‘Vos en Haas – de boom van uil‘ absoluut een aanbeveling! 

Deze recensie is geschreven door gastblogger Jo. Ben je benieuwd naar meer recensies van haar hand? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Praktische informatie

Titel: Vos en Haas – de boom van uil
Auteur: Sylvia Vanden Heede
Illustrator: Thé Tjong-Kingh
Uitgever: Lannoo, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 5,99

Het boek ‘Vos en Haas – de boom van uil‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lannoo, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.