Non-fictie boeken, Recensies

Voorbij de horizon…

IMG_2046In het boek Voorbij de horizon… laten Arend van Dam en Alex de Wolf je op reis gaan door Europa in vijftig voorleesverhalen.

Dit boek was het tiende boek welke ik las voor de Leeschallenge van Kinderboekenjuf.nl. Dit boek stond al lange tijd in mijn boekenkast om gelezen te worden en de verwachtingen die ik van dit boek had, waren hoog. Iedereen die ik over dit boek sprak, was positief.

In het boek maakt Arend van Dam het begrip ‘Europa’ interessant voor kinderen vanaf een jaar of zes. In vijftig verhalen neemt Arend van Dam je mee op reis naar vijftig Europeese landen. In elk land, in elk verhaal speelt er een kind uit dat land de hoofdrol. Dit kind vertelt over gewoontes of gebeurtenissen die voor dat land van groot belang zijn geweest. Alex de Wolf heeft bij ieder verhaal passende illustraties gemaakt.
Wat ik heel leuk vind, is dat er bij dit boek ook een losse, uitvouwbare poster zit met daarop de landkaart van Europa. Alle verhalen die in dit boek staan, zijn op deze kaart terug te vinden en zijn met een lijn verbonden aan het land waarbij ze horen.

Als ik heel eerlijk ben, moet ik bekennen dat dit boek mij wat tegenviel. Ik was al een paar keer in het boek begonnen, maar steeds weer legde ik hem aan de kant. Een aantal verhalen in het boek sprak mij aan, maar er zaten ook een hoop verhalen in waar ik niet doorheen kwam. Misschien kwam dat door de namen van de hoofdpersonen, maar misschien kwam het ook wel doordat ik het verhaal wat verteld werd niet interessant vond.
Ik denk echter ook dat dit een boek is wat je niet in één keer uit moet lezen, maar waar je gewoon af en toe een verhaal uit moet lezen. Wanneer ik dat had gedaan, had ik waarschijnlijk een hele andere mening over dit boek gehad. Ik kan mij namelijk voorstellen dat ik dit boek op mijn werk in de klas les en elke dag tijdens de pauzehap een verhaal uit dit boek voorlees, daar zijn de verhalen namelijk precies lang genoeg voor.

Voor nu ben ik dus niet enthousiast over dit boek. De volgende boeken van Arend van Dam en Alex de Wolf die ik in mijn kast heb staan, ga ik lezen op de manier zoals ik hierboven beschreven heb. Elke dag één verhaal lezen en niet alles in één keer.

IMG_2045
De uitvouwbare landkaart van Europa.