Fictieboeken, Prentenboeken, Recensies

Voor altijd dichtbij

Voor altijd dichtbij

Even voelt Yule de zachte vinger van mama op haar gezicht.
Daarna is ze bijna niet meer te zien.
Mama wordt helemaal doorzichtig.
Tot ze er niet meer is.
– Uit: ‘Voor altijd dichtbij

Op het gezicht van Yule zitten sproeten.
Van het ene oor naar het andere.
Een sterrenhemel, zegt mama.
Ook mama heeft sproeten.
’s Avonds zoeken Yule en mama
op elkaars snoet naar sproeten.
Zo gaat het elke dag opnieuw.
Tot plots alles anders wordt.
Mama is er niet meer.

Inkijkexemplaar

Wat vind ik van dit boek?

Pasgeleden deelde ik al mijn recensie van Het einde van Iemand met jullie, een prentenboek over de dood. Vandaag is er weer een prentenboek binnen dit thema aan de beurt. In ‘Voor altijd dichtbij‘ wordt er stilgestaan bij het verlies van een moeder. Het prentenboek vertelt het persoonlijk verhaal van de illustratrice.

Wauw, ik kreeg kippenvel bij het lezen van dit prentenboek. Zonder er veel woorden voor te gebruiken wordt duidelijk dat de moeder van Yule overleden is. Je krijgt een kijkje in deze kwetsbare periode met haar vader en broertje. Het proces van rouw wordt gesymboliseerd door middel van een glazen huis waar niemand naar binnen wilt en wilt praten tot uiteindelijk Yule herinneringen aan haar moeder krijgt en zo de wereld weer meer kleur krijgt.

Het prentenboek ‘Voor altijd dichtbij‘ heeft een vrij groot formaat met veel paginavullende illustraties. Er wordt goed gebruik gemaakt van de diverse kleuren om de rouw en de periode daarna weer te geven. De illustraties zelf vullen het verhaal goed aan en geven soms nog net het beetje extra informatie of gevoel mee dat uit de tekst nog niet helemaal duidelijk wordt.

Voor altijd dichtbij‘: The making of

Voor altijd dichtbij‘ is een aanrader om erbij te pakken wanneer je in je familie of in de klas te maken hebt met het overlijden van een ouder. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer zes jaar.

Praktische informatie

Titel: Voor altijd dichtbij
Auteur: Elvis Peeters
Illustrator: Yule Hermans
Uitgever: Lannoo, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 19,99

Het boek ‘Voor altijd dichtbij‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lannoo, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.