Fictieboeken, Recensies

Verhalen uit de Moominvallei

Verhalen uit de Moominvallei

Op een ochtend na een hevige stormnacht ontwaakte de Moominvallei badend in een zalige zon. In het westen lag de zee, de rivier slingerde zich door de Eenzame Bergen in het oosten en in het zuiden kringelde de rook uit de schoolsteen van het Moominhuis, want Moominmama was ontbijt aan het maken.
– Uit: ‘Verhalen uit de Moominvallei

Ga mee op avontuur met Moomintrol en zijn bijzondere familie en vrienden in een schilderachtige vallei. Moominpapa wordt weggespoeld in een overstroming tijdens een zware storm. De Moomins maken kennis met de Hattifatteners op een verlaten eiland en een toverhoed verandert hun huis in een jungle!

Verhalen uit de Moominvallei‘ is een verzameling van drie klassieke Moominverhalen, gebaseerd op het originele werk van Tove Jansson.

Wat vind ik van dit boek?

De Moomins, ik heb er warme herinneringen aan. Altijd wanneer ik als kind ziek op de bank lag, was dit op de televisie. Tegenwoordig, met een Finse zwager, komen er regelmatig Moominartikelen naar Nederland voor mijn dochter. De Moomins komen namelijk uit Finland en zijn daar ontzettend populair. Je kan het zo gek niet bedenken, en het bestaat van de Moomins: serviesgoed, speelgoed, kleding, kleurboeken, leesboeken én een heus themapark in Naantali: Moomin World.

Je kunt je voorstellen dat ik erg enthousiast werd toen ik het recensie-exemplaar van ‘Verhalen uit de Moominvallei‘ ontving. Mijn aandacht werd allereerst getrokken door de illustraties op de kaft van dit boek. Vijf van de personages uit de Moominvallei staan centraal en daarbij is er een schitterende achtergrond. Er valt een hoop te zien, maar door het kleurgebruik oogt het rustig. Wat ik erg knap gedaan vind, is dat de karakters van de personages direct duidelijk worden uit de illustratie!

De originele verhalen die Tove Jansson over de Moomins schreef, zijn inmiddels al 75 jaar oud. Deze verhalen lijken ogenschijnlijk simpele verhalen maar veelal is de schrijfstijl niet meer toeganglejk voor het jonge publiek. Daarom komen er regelmatig versimpelde versies uit van de originele verhalen, zo ook ‘Verhalen uit de Moominvallei‘. De originele verhalen worden echter ook nog steeds gelezen, maar dan door jongeren en volwassenen.

Hoewel de verhalen in dit boek een versimpelde versie zijn, lezen ze zeer prettig! Moeilijke woorden worden niet vermeden, heeft een kind uit groep 3 of 4 wel eens gehoord van een barometer? Maar toch zijn de verhalen begrijpelijk voor alle kinderen. Door de context om de woorden heen, wordt alles duidelijk!

Op de achterzijde van ‘Verhalen uit de Moominvallei‘ is te zien dat het boek aangeraden wordt voor lezers van 6 tot 106 jaar. Hier kan ik mij alleen maar bij aansluiten. Het boek is namelijk goed in te zetten als voorleesboek voor de jongere kinderen, maar ook als volwassene kun je blijven genieten van de verhalen die in dit boek voorbij komen.

Verhalen uit de Moominvallei‘ is een boek dat zijn roots vindt in Finland. Ben je op zoek naar boeken die ook uit andere landen komen? Kijk dan eens naar Het Volgentje en andere Armeense sprookjes en Aladdin.

Praktische informatie

Titel: Verhalen uit de Moominvallei
Auteur: Alex Haridi en Cecilia Davidsson, vertaald door Esther Ottens
Illustrator: Tove Jansson en Cecilia Heikkilä
Uitgever: Volt, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 16,99

Het boek ‘Verhalen uit de Moominvallei‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Volt, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.