Non-fictie boeken, Recensies

Vergeet mij niet

Vergeet mij nier

De personentrein rijdt station Amsterdam uit. Papa en mama zijn rustig en misschien wel daarom is Kitty het ook. Mama haalt onderweg een paar boterhammen met ei uit haar tas en wil die aan Kitty en Peter geven. Maar Kitty schudt haar hoofd.
– Uit: ‘Vergeet mij niet

Vriendschap was belangrijk voor Anne Frank. In het Achterhuis schreef ze in haar dagboek onder andere over haar vriendinnen Jacqueline van Maarsen en Hannah Goslar. En op een foto van haar tiende verjaardagsfeestje zien we Anne te midden van klasgenootjes als Ietje Swillens, Mary Bos, Martha van den Berg en Kitty Egyedi. Maar terwijl iedereen het aangrijpende verhaal van Anne Frank kent, is van de meeste van haar vrienden weinig bekend. Wat is hun verhaal?

Janny van der Molen deed uitgebreid onderzoek naar deze kinderen en naar Peter Schiff, Helmut Silberberg, Juultje Ketellapper, Sanne Ledermann, Nanette Blitz en Peter van Pels. Twaalf indrukwekkende oorlogsverhalen zijn het resultaat die dankzij een samenwerking met de Anne Frank Stichting inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische feiten en bronnen blijven.

Met illustraties van Martijn van der Linden en foto’s uit familiealbums en de collectie van de Anne Frank Stichting.

Wat vind ik van dit boek?

Het is alweer een tijdje geleden, maar vandaag staat er weer eens een kinderboek rondom de Tweede Wereldoorlog centraal. We kunnen inmiddels wel stellen dat ‘Het achterhuis’ geschreven door Anne Frank bij iedereen bekend is. In haar dagboek paseren een hoop vrienden en vriendinnen de revue. In ‘Vergeet mij niet’ vertelt een deel van deze vrienden en vriendinnen hun verhaal over de Tweede Wereldoorlog.

Auteur Janny van der Molen heeft veel onderzoek gedaan tijdens het schrijven van dit boek. Dit heeft zij samen met de Anne Frank Stichting gedaan. Ook heeft ze nog met veel mensen kunnen spreken, soms met de personen zelf en anders met familie en vrienden verspreid over verschillende landen. Deze personen vertellen hoe zij de tijd voor, tijdens en na de oorlog beleefd hebben. Van der Molen heeft de verhalen mooi op papier gezet, het lijkt bijna alsof zij zelf onderdeel uitmaakte van deze gebeurtenissen. Hierdoor zie je als lezer ook voor je wat er in het verhaal verteld wordt. De beeldende illustraties van Martijn van der Linden dragen hier ook zeker aan bij.

In totaal lees je het verhaal van twaalf vrienden en vriendinnen van Anne Frank. Wat ik persoonlijk heel fijn vond was dat er eerst een stukje achtergrondinformatie over de desbetreffende vriend(in) te lezen was en dat vervolgens het verhaal volgde. Een mooie toevoeging is ook het hoofdstuk ‘Hoe het verderging…’ waarin je leest hoe het na afloop van het verhaal met deze personen is vergaan.

Vergeet mij niet’ is geschikt als voorleesboek, maar ook als boek om zelfstandig te lezen. Wel moeten de lezer oud genoeg zijn om de verhalen over de oorlog aan te kunnen.

Praktische informatie

Titel: Vergeet mij niet
Auteur: Janny van der Molen
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgever: Ploegsma, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 24,99

Het boek ‘Vergeet mij niet‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsma, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.