Fictieboeken, Recensies

Verboden te vliegen

Verboden te vliegen
Martine Letterie & Rick de Haas

Daar zijn ze! Heel even is het fijn om ons mam, ons pap, Marius, Aagje, Cilia, Lex, Dientje, Lientje, Albertje en Maarten te zien, maar haar opluchting verdwijnt snel. Fietje blijft onbeweeglijk in de deuropening staan. Er is iets. En het is erg.
– uit: ‘Verboden te vliegen

Het boek ‘Verboden te vliegen‘ gaat over Fietje. Fietje woont samen met haar ouders, broers en zussen in een mooi groot huis met in de tuin een duiventil. Samen met haar broer Marius zorgt Fietje voor de duiven. Fietje en de duiven hebben een special band, ze kunnen elkaar verstaan en dat komt heel handig uit. De oorlog komt steeds dichterbij en de Duitsers nemen alles in beslag: huizen, fietsen, radio’s én duiven. Fietje bedenkt een list om de duiven te redden.

Het verhaal in ‘Verboden te vliegen‘ neemt je mee in het leven van een gezin voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het ene hoofdstuk lees je vanuit de gedachten van Fietje en haar familie en het andere hoofdstuk lees je vanuit de gedachten van de duiven.
Kinderboeken over de Tweede Wereldoorlog zijn er naar mijn weten te weinig. Dit boek is een mooie aanvulling op de boeken die er al zijn. ‘Verboden te vliegen‘ laat de lezer ervaren hoe het leven er tijdens de oorlog uit zag. Martine Letterie heeft dit op een kindvriendelijke manier weten te schrijven. Er komen voldoende gebeurtenissen in het verhaal voorbij die een beeld schetsen van de Tweede Wereldoorlog zonder alle gruwelijkheden in detail te bespreken.

Verboden te vliegen‘ staat op de lijst met genomineerde titels voor De Nederlandse Kinderjury 2020.
Het is voor Martine Letterie niet de eerste keer dat haar boeken kans maken op prijzen. Met haar eerdere boek ‘Kinderen met een ster‘ ontving zij in 2019 een Zilveren Griffel en een Eervolle Vermelding van de jury van de Thea Beckman-prijs.

Praktische informatie

Titel: Verboden te vliegen
Auteur: Martine Letterie
Illustrator: Rick de Haas
Uitgeverij: Leopold
Prijs: € 15,99

Het boek ‘Verboden te vliegen‘ ontving ik van uitgeverij Leopold als recensie-exemplaar. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.