Doe- en zoekboeken, Kartonboeken, Prentenboeken, Recensies

Varen! Een zoek- en ontdekboek

(KBW 2019 – Kerntitel groep 1/2)

In ‘Varen! Een zoek- en ontdekboek‘ ga je een dag mee aan boord bij motorschip Louise en beleef je samen met kapitein Kate, de bemanning en alle passagiers de leukste avonturen.

Wat vind ik van dit boek?

Varen! Een zoek- en ontdekboek

Varen! Een zoek- en ontdekboek‘ is met recht een zoek- en ontdekboek te noemen. Aan de achterzijde van het boek zie je alle mensen en dieren die op elke bladzijde te zien zijn. Het ontdekken van elk mens of dier kost al heel veel tijd. Hierdoor neem je de prenten heel goed in je op.

Je kunt het lezen van het boek op meerdere manieren aanpakken:
Zoek per bladzijde alle personages van de achterzijde op;
Zoek eerst één personage door het hele boek op, daarna pas een volgend personage;
Blader het boek door zonder specifiek op zoek te gaan naar de personages van de achterzijde.

Doordat je het boek op verschillende manieren kan lezen, heb je veel plezier van het boek. Ook ontdek je steeds weer andere details op de prenten.

Varen! Een zoek- en ontdekboek‘ staat onder de kerntitels voor groep 1/2, maar de ervaring leert dat oudere kinderen ook echt nog kunnen genieten van zoek- en ontdekboeken. Ik raad daarom ook zeker aan om dit boek te gebruiken in groep 3 tot en met groep 8.

Kinderboekenweek 2019

Varen! Een zoek- en ontdekboek‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’.

Bekijk ook: Kinderboekenweek 2019.

Aan de hand van dit zoekboek kun je een hoop verwerkingsactiviteiten doen met de leerlingen. Een aantal verwerkingen die mij bij dit boek te binnen schoten:
Scan de illustraties in en bekijk ze met de leerlingen op het digibord. Wie vindt als eerste de kapitein (of een ander personage)?
In het boek komen verschillende soorten vaartuigen voor. Welke worden door de leerlingen herkent? Wie herkent er de meeste?
Lees/bekijk het boek met de leerlingen. Wie kan het avontuur van Chef Bill (of een ander personage) beschrijven? In de lagere groepen kan je dit mondeling bespreken, in de hogere groepen kan hier een schrijfopdracht aan gekoppeld worden.
Maak zelf/samen een volgende zoekplaat die aan het boek toegevoegd zou kunnen worden. Of voor de heel creatievelingen: maak je eigen zoek- en ontdekboek.

Praktische informatie

Titel: Varen! Een zoek- en ontdekboek
Illustratoren: Doro Göbel & Peter Knorr
Uitgever: Ploegsma
Prijs: € 15,10

Het boek ‘Varen! Een zoek- en ontdekboek‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsma. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Varen! Een zoek- en ontdekboek‘ is één van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019. Wil je een overzicht zien van alle titels van de Kinderboekenweek 2019? Neem dan een kijkje op deze pagina.