Non-fictie boeken, Recensies

Van honingbij tot hagelslag

Thematitel Kinderboekenweek 2022 - Van honingbij tot hagelslag

Honing is bijenkots. Letterlijk!
Bijen vliegen van bloem naar bloem om nectar te verzamelen. Elke keer als een bij op een bloem landt, zuigt ze een klein beetje nectar op met een lange dunne buis aan haar gezicht. Eigenlijk is de mond van een bij een rietje Al die beetjes nectar verzamelt de bij in haar buik. Maar ze eet het niet gelijk op.
– Uit: ‘Van honingbij tot hagelslag

Het is iets waar we nauwelijks bij stilstaan, met kant-en-klaar producten in overvloed, maar een groot deel van ons voedsel kun je zó van een boom of struik plukken. Ook de grondstoffen van producten die wij dagelijks gebruiken, zoals chocola, kaneel en vanille, komen uit de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat kaneel van de bast van een kaneelboom komt? 

Van honingbij tot hagelslag‘ laat in woord en beeld zien wat de oorsprong is van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar uiteindelijk een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is weer rond als we vervolgens weer de grond induiken voor de schimmels.

Wat vind ik van dit boek?

Meestal komt een boek op een vaste volgorde tot ontstaan: een auteur heeft een idee voor een verhaal en schrijft deze, vervolgens maakt de illustrator er de illustraties bij. Maar laat dat bij het boek ‘Van honingbij tot hagelslag‘ nou net even anders zijn gegaan: in 2010 liep illustratrice Marieke van Ditshuizen door het oerwoud van Indonesië, daar zag zij hoe chocola groeit. Dat zoveel voedsel wat wij dagelijks gebruiken aan planten en bomen groeien, vindt zij zo bijzonder dat ze er sindsdien een boek over wilde maken. Zij vroeg culinair journalist en restaurantrecensent Joël Broekaert of hij dit boek wilde schrijven. En zo is ‘Van honingbij tot hagelslag‘ geboren.

Wat is ‘Van honingbij tot hagelslag‘ een feestje om naar te kijken. De voorkant van het boek springt de lezer tegemoet door de vrolijke kleuren en mooie illustraties. Het hele boek door blijft het kleurgebruik een feestje, er is volop kleur te zien, maar toch oogt het geheel rustig. Hierdoor kan je gerust een langere tijd naar één spread blijven kijken. Marieke van Ditshuizen heeft alle illustraties in dit boek gemaakt met slechts drie primaire kleuren: knalroze, citroengeel en felblauw. Bij elke illustratie schilderde zij de drie kleuren steeds op een apart vel en door die daarna in de computer over elkaar heen te leggen, kon ze alle kleuren mengen.

Joël Broekaert heeft goed zijn best gedaan op de teksten in dit boek, je kan zien dat zijn passie ligt bij het schrijven over eten. Het enthousiasme wat hij in zijn verhalen verwerkt heeft, werkt erg aanstekelijk! Er is een fijne afwisseling tussen wat langere en kortere informatiestukken. Hierdoor leest het boek prettig, maar kun je het ook gemakkelijk even aan de kant leggen.

Enig minpunt bij dit boek vind ik het ontbreken van een inhoudsopgave. Persoonlijk vind ik het namelijk erg prettig om in een oogopslag te kunnen zien welke onderwerpen er in een informatief boek behandeld worden.

‘Van honingbij tot hagelslag’ inzetten tijdens de Kinderboekenweek

Van honingbij tot hagelslag‘ is één van de thematitels tijdens de Kinderboekenweek 2022. Op deze pagina zie je alle boeken die bij de Kinderboekenweek van dit jaar aansluiten. Vanuit het CPNB is dit boek gekoppeld aan groep 7/8, maar naar mijn mening is dit boek ook goed te gebruiken in groep 6.

Van honingbij tot hagelslag‘ kun je op meerdere manieren inzetten in de klas. Hieronder vind je een paar ideeën:

  • Lees en bekijk met de kinderen het boek. Sta extra stil bij de illustraties en de wijze waarop deze gemaakt zijn. Kunnen de kinderen de drie kleuren terugvinden in de illustraties? Een creatieve verwerking zou kunnen zijn dat de leerlingen hun favoriete voedsel gaan schilderen en daarbij ook maar van de drie kleuren gebruik mogen maken. Hang alle kunstwerken op en houd een tentoonstelling voor de ouders.
  • Zet dit boek in bij de lessen natuuronderwijs. Daar zit altijd een lessenserie bij over voedsel en het ontstaan daarvan. Lees als inleiding op deze lessenserie enkele verhalen uit dit boek voor aan de klas.

Praktische informatie

Titel: Van honingbij tot hagelslag
Auteur: Joël Broekaert
Illustrator: Marieke van Ditshuizen
Uitgever: Ploegsma, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 21,99

Het boek ‘Van honingbij tot hagelslag‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Ploegsma, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Een gedachte over “Van honingbij tot hagelslag”

Reacties zijn gesloten.