
‘Kijani? Ik ben het! Meneertje Santos!’ Isabelle heeft geen idee waar hij het over heeft. ‘Ik heb geen idee waar u het over heeft,’ zegt ze. ‘Nee, echt? Dat meen je niet!. ‘Toch wel, Meneertje Santos.’ De mol krabbelt acht zijn oor. ‘Oh nee, zul je net zien, zit ik in de verkeerde wijk zeker.’ Hij giechelt een beetje. ‘Typisch Meneertje Santos.’ ‘Dit is de componistenbuurt,’ zegt Isabelle behulpzaam. ‘Waar moet u precies zijn?’ ‘De componistenbuurt,’zegt Isabelle behulpzaam. ‘Waar moet u precies zijn?’ ‘De componistenbuurt? Waar in Nairobi is dat?’ ‘Nairobi… Nairobi!?! U bent in Nibbixwoud!‘
– Uit: ‘Van de Noordpool naar Nairobi‘
Isabelle moet morgen een spreekbeurt houden en haar bete vriend Laurens komt haar helpen. Dan horen ze opeens gegraaf en gerommel en steekt de mol Meneertje Santos zijn kop door de vloer omhoog. Hij is behoorlijk de weg kwijt: hij moet naar Nairobi! De kinderen en de mol besluiten elkaar te helpen en dat is het begin van een duizelingwekkend avontuur. Al gravend ontmoeten ze een ijsbeer die het te koud heeft, een struisvogel die last heeft van de extreme droogte, een regendansende kraanvogel en een stel apen die geen bananen lusten.
Wat vind ik van dit boek?
‘Van de Noordpool naar Nairobi‘ spat van vrolijkheid uit elkaar. Van de kaft, de tekeningen in het boek tot de teksten. De illustraties zijn kleurrijk en uitnodigend. Het is een klimaatboek dat kiest voor een luchtige, grappige toon in plaats van een belerende toon. Zo is er een struisvogel die zijn kop in het zand wilt steken bij problemen, maar de grond is hier te hard en te droog voor.

Het boek wordt aangeraden vanaf 7 jaar, maar deze leeftijd kan wat ons betreft prima naar 5 jaar. De indeling van het boek is in hoofdstukken, die elk een goede voorleestijd hebben van een kwartier.
De mol, meneertje Santos, heeft een slecht richtingsgevoel waardoor hij samen met Isabelle en Laurens over de hele wereld beland. Hierdoor is er een fijn tempo en afwisseling in het boek en worden meerdere klimaatproblemen op een luchtige manier besproken. Het boek maakt nieuwsgierig naar de stichting die wordt beschreven in het boek, Justdiggit. Zij graven gaten in de grond om water beter vast te kunnen houden. Na het lezen hebben we de website direct gezocht en het goede werk bekeken. Je ziet stukken grond door de jaren heen, je ziet droge stukken grond veranderen in begroeide, groene plekken. Wat volgens mij precies de boodschap is van het boek.
Samenvattend dit boek is zowel mooi, grappig en informatief, een echt koel avontuur dus!
Praktische informatie
Titel: Van de Noordpool naar Nairobi
Auteur: Yannick van der Velde & Bart van den Donker
Illustrator: Gozde Eyce
Uitgever: Rubinstein, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 17,99
Het boek ‘Van de Noordpool naar Nairobi‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rubinstein, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.
Deze recensie is geschreven door gastblogger Jo. Ben je benieuwd naar meer recensies van haar hand? Neem dan een kijkje op deze pagina.