Fictieboeken, Recensies

Twitch en de vlucht van de ijsvogel

Twitch en de vlucht van de ijsvogel

Twitch vond het heerlijk om vanuit zijn bedhuisje naar ze te kijken. Hij hield een logboek bij waarin hij opschreef wat ze deden en hoe ze hun eerste jongen grootbrachten tot die uitvlogen. Nu lag er een tweede broedsel in het nest. Twitch was altijd heel rustig en stil bij de zwaluwen in de buurt, en hij hoopte dat ze hem echt kenden en vertrouwden.
– Uit: ‘Twitch en de vlucht van de ijsvogel

Twitch heeft een passie voor vogels kijken. Hij heeft drie kippen als huisdier, vier duiven én zwaluwen die in zijn slaapkamer wonen.

Op de eerste dag van de zomervakantie komt hij aan bij zijn geheime schuilplaats en ziet hij overal politie: een veroordeelde overvaller is uit de gevangenis ontsnapt en verstopt zich in het Avesbos.

Kan Twitch zijn talent voor vogelspotten gebruiken om jacht te maken op de gevaarlijke gevangene en de ontbrekende buit te vinden?

Wat vind ik van dit boek?

Ik had al een hoop lovende woorden gelezen over ‘Twitch en de vlucht van de ijsvogel‘ voor ik het boek zelf als recensie-exemplaar ontving. Ik was heel benieuwd of ik ook zo positief over dit boek zou denken.

Het verhaal begint gelijk heftig, hierdoor word je als lezer direct het verhaal ingezogen. Na het lezen van het eerste hoofdstuk is het direct duidelijk wie Twitch is en wat hem bijzonder maakt. Je hebt gelijk een idee hoe de rest van het boek gaat verlopen, maar niks blijkt minder waar! Keer op keer gebeurt er weer wat verrassends of wat spannenders waardoor je maar verder wil blijven lezen. Behalve dat het verhaal spannend en avontuurlijk is, is het ook nog eens leerzaam. Als lezer kom je een hoop te weten over vogels en hun gedragingen en de plek waar zij leven.

Een mooie knipoog naar het vogelthema in dit boek vind ik de titels van de hoofdstukken. Doorgaans zie je in fictieboeken alleen een hoofdstuk met cijfer staan, maar in dit boek hebben alle hoofdstukken ook een titel. Bij elk hoofdstuk is er een titel gekozen waarin er een link kan worden gelegd met vogels.

Twitch en de vlucht van de ijsvogel‘ is een boek dat ik aanraad voor kinderen vanaf 10 jaar en dat komend jaar zeker een plekje gaat krijgen bij mij in de klas. Daarnaast sluit dit boek naadloos aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2022, Gi-ga-groen.

Praktische informatie

Titel: Twitch en de vlucht van de ijsvogel
Auteur: M.G. Leonard, vertaald door Maria Postema
Uitgever: Lannoo, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 16,99

Het boek ‘Twitch en de vlucht van de ijsvogel‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Lannoo, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Een gedachte over “Twitch en de vlucht van de ijsvogel”

Reacties zijn gesloten.