Fictieboeken, Leren lezen, Recensies

Twee nieuwe titels in de Tijgerlezen-reeks

Hoera! Afgelopen maand zijn er twee nieuwe titels bijgekomen in de Tijgerlezen-serie. De serie Tijgerlezen is ontwikkeld voor beginnende lezers van vijf tot negen jaar, deze serie is ontwikkeld omdat onderzoek uitwijst dat kinderen het gelukkigst leren lezen als ze zelf naar een boek grijpen.

Miss Eenhoorn

Tijgerlezen - Miss Eenhoorn

De verkiezing is over twee maanden.
Maar vandaag kiest de jury wie er mee mag doen.
Als je de verkiezing wint, word je: Miss Eenhoorn.
Dan krijg je een gouden hoorn.
Die glittert en schittert en glimt.
– uit: ‘Miss Eenhoorn

‘Miss Eenhoorn’ gaat over Ayla, zij wil heel graag Miss Eenhoorn worden. Ze doet auditie, maar de jury is héél streng. Ayla wordt niet uitgekozen om door te gaan naar de volgende ronde, reden: ze is een zebra. Ayla spreekt nog meer auditanten die ook niet door zijn en er valt wel iets heel bijzonders op. Met zijn allen komen ze in actie tegen de jury.

Praktische informatie

Titel: Miss Eenhoorn
Auteur: Edward van de Vendel
Illustrator: Floor de Goede
Uitgever: Querido
Prijs: € 13,99

Dief in de straat!

Tijgerlezen - Dief in de straat!

Jan is thuis.
Hij doet niks.
Hij ligt op de bank en kijkt tv.
Jan is erg lief.
Nou ja, hij kijkt al een uur tv.
Dat mag niet.
Maar het is wel leuk.

– uit: ‘Dief in de straat!

Terwijl Jan op de bank ligt, gebeurt er van alles. Steeds meer etenswaren in de buurt lijken te verdwijnen. De buren komen vragen of Jan er iets mee te maken heeft, maar Jan ligt alleen maar op de bank en kijkt tv. Toch loopt het spoor steeds weer naar het huis van Jan. Uiteindelijk komt hij erachter wie de dief is en is alles opgelost.

Praktische informatie

Titel: Dief in de straat
Auteur: Anke Kranendonk
Illustrator: Jan Jutte
Uitgever: Querido
Prijs: € 13,99

Wat vind ik van deze boeken?

Miss Eenhoorn‘ en ‘Dief in de straat!‘ zijn twee boeken die vlot weg lezen. Vaak merk je dat de verhalen voor beginnende lezers wat vlak zijn en weinig de diepte in gaan. In zowel ‘Miss Eenhoorn‘ als in ‘Dief in de straat!‘ zit een verhaallijn waardoor je maar verder wil blijven lezen. Het is spannend en je wilt weten hoe het afloopt.
Wat ik ook erg prettig vond was de afwisseling tussen tekst en illustratie. De teksten staan in een duidelijk lettertype en er staat niet teveel tekst op een bladzijde. De illustraties variëren van kleine tekeningen tot paginavullende illustraties.
Een pluspunt aan deze boeken, en de andere boeken in de serie, is dat op de achterkant van het boek een blok staat waarin kort wat steekwoorden staan over het boek. Bijvoorbeeld:
spannend en grappig
veel tekeningen in kleur
Hierdoor weet je al goed wat je van het boek kunt verwachten, nog voordat je hem open hebt geslagen.

De boeken ‘Miss Eenhoorn‘ en ‘Dief in de straat!‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Querido. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.

Ben je benieuwd naar meer boeken voor beginnende lezers? Kijk dan ook eens naar deze titels.