Fictieboeken, Prentenboeken, Recensies

Tom Poes en de blaasgeest

Tom Poes en de blaasgeest

‘Hier, slapslungels!’ zegt de dwerg. ‘Blaas deze maar even op!’ Hij wijst op iets naast Tom Poes. Het lijkt wel een opblaaspop. Tom Poes en heer Bommel kijken elkaar aan. Hoe kan een opblaaspop nou helpen?
– Uit: ‘Tom Poes en de blaasgeest

Als Tom Poes en Heer Bommel een dwerg uit een benarde positie bevrijden, geeft hij hun een blaasgeest cadeau. Deze geest neemt de gedaante en het karakter aan van degene hem opblaast. Heer Bommel weet zich wel raad met deze geest – met zijn opgeblazen alter ego kan hij immers veel goede werken verrichten! Maar Tom Poes vermoedt dat dit zogenaamde cadeau meer kwaad dan goed doet. Al snel begint de boel uit de hand te lopen, en moet Tom Poes een list verzinnen om Rommeldam te redden…

Wat vind ik van dit boek?

De eerste publicatie van ‘Tom Poes en de blaasgeest‘ is in een Donald Duck uit 1981 geweest. Het verhaal is in een nieuw jasje gestoken en dit jaar verschenen als heus Gouden Boekje. De Gouden Boekjes staan bekend om zijn originele verhaaltjes, prachtige illustraties en het gouden randje. Het zijn veelal stevige, kartonnen boekjes waarvan de rug goud is. De mooiste verhalen van vroeger en nu, van internationale en nationale bekende auteurs worden omgetoverd in een Gouden Boekje met nieuwe, mooie illustraties.

Toen ik dit boek uit de brievenbus haalde, was ik gelijk heel benieuwd naar dit verhaal. Voornamelijk omdat de verhalen van Tom Poes in mijn beleving écht al heel oud en in mijn herinnering behoorlijk stom zijn. Zou mijn ervaring nu hetzelfde zijn of zou ik worden verrast?

Laat ik het maar gelijk vertellen; ‘Tom Poes en de blaasgeest‘ heeft mij in positieve zin verrast. Hoewel het een verhaal is van inmiddels veertig jaar oud, doen de illustraties niet oubollig aan terwijl deze illustraties an sich niet veranderd zijn. De illustratoren hebben deze enkel opgefrist: net even iets meer schaduwen en diepgang en de kleuren iets opgehelderd. Daarnaast is het een leuk verhaal om te lezen, er zitten leuke grapjes in en er is enige mate van voorspelbaarheid wat het naar mijn mening alleen maar leuker maakt voor kinderen.

Tom Poes en de blaasgeest‘ is geschikt als voorleesboek en als boekje om zelfstandig te kunnen lezen. Voor beide gevallen raad ik dit boek aan van kinderen vanaf ongeveer zeven jaar. Voor jongere kinderen zal het verhaal denk ik net niet genoeg de aandacht trekken. Ook is dit boek een aanrader voor de (groot)ouders, zij zullen zich Tom Poes en zijn vriend Heer Olivier B. Bommel herinneren uit hun jonge jaren en hoe leuk is het dan als je als (groot)ouder zijnde hierover kan vertellen aan de (klein)kinderen?!

Ben je benieuwd naar meer Gouden Boekjes? Kijk dan ook eens naar Balotje op vakantie en Vrolijk kerstmis met een gouden randje.

Praktische informatie

Titel: Tom Poes en de blaasgeest
Auteur: Marten Toonder
Illustrator: Henrieke Goorhuis en Tim Artz
Uitgever: Rubinstein, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 7,99

Het boek ‘Tom Poes en de blaasgeest‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Rubinstein, waarvoor dank. Dit heeft mijn recensie op geen enkele wijze beïnvloed.