Gedichtenbundels, Non-fictie boeken, Recensies

Toen Jonas in de walvis zat

Toen Jonas in de walvis zat

Bij geboorte is de jongste,
Jacob, nogal klein en iel.
Toch houdt hij de oudste, Esau,
met zijn knuist vast bij de hiel.

Lieveling van pa wordt Esau:
stoere jager, ruige vent.
Maar Rebekka houdt van Jacob,
die vaak rondhangt bij haar tent.
– Uit: ‘Toen Jonas in de walvis zat

Ook als je nog nooit in de Bijbel hebt gelezen, ken je ze misschien wel: de verhalen uit het Oude Testament. Zoals het verhaal over Adam en Eva, of over Noach en zijn ark vol dieren – of over Jonas, die werd opgeslokt door een grote vis. Je zou de figuren en verhalen ook kunnen kennen uit de Koran of Tenach. Maar ze zijn niet alleen in deze drie heilige boeken te vinden. Al duizenden jaren worden de verhalen wereldwijd verteld en gelezen.

Wat vind ik van dit boek?

Toen Jonas in de walvis zat‘ is een perfect boek voor een ieder die op zoek is naar een andere manier om Bijbelverhalen te vertellen. Maar eigenlijk is ‘boek’ niet de goede omschrijving. ‘Toen Jonas in de walvis zat‘ is namelijk eerder een dichtbundel waarvoor de verhalen uit de bijbel herschreven zijn.

Maria van Donkelaar heeft de bijbelverhalen in een rijmschema gezet wat door het hele boek heen hetzelfde is. Het is een behoorlijke kunst om dit te kunnen doen. Het is fijn dat er geen moeilijke woorden gebruikt worden in de rijmen, hierdoor is het voor kinderen goed mogelijk deze bijbelverhalen te volgen. Een nadeel is echter wel dat de verhalen soms eindeloos lijken te duren, terwijl ik deze ervaring anders nooit heb met het (voor)lezen van bijbelverhalen. De illustraties in dit boek zijn gemaakt door Sylvia Weve. Op de illustraties is een hoop te zien en er lijkt zelfs beweging in de platen te zitten.

Ik zou ‘Toen Jonas in de walvis zat‘ aanraden als voorleesboek. Het boek is zowel in de klas te gebruiken als thuis. Qua leeftijd zou ik wel zeggen dat dit boek geschikt is vanaf een jaar of 8.

Praktische informatie

Titel: Toen Jonas in de walvis zat
Auteur: Maria van Donkelaar
Illustrator: Sylvia Weve, illustreerde onder andere Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum
Uitgever: Gottmer, klik hier voor meer informatie
Prijs: € 19,99

Het boek ‘Toen Jonas in de walvis zat‘ ontving ik als recensie-exemplaar van uitgeverij Gottmer, waarvoor dank. Dit heeft deze recensie op geen enkele wijze beïnvloed.